Surface Pro 5 kan släppas första kvartalet 2017 — samtidigt med Creative Update

Microsoft Surface Pro 4

Surface Pro 5 kommer att släppas under första kvartalet 2017. Det säger en ny rapport från webbsajten DigiTimes och det är en hett efterlängtade uppgradering som Microsoft har på gång.

Inte för att vi vet vad nya modellen kommer att ha för komponenter, den biten är fortfarande högst oklar. Utan mer för att nuvarande Surface Pro 4 som släpptes i oktober 2015 är i desperat behov av förbättrad hårdvara.

Förstå oss rätt här, för Surface Pro 4 är inte på något vis en dålig dator. Prestandan är fullgod, den har en utmärkt skärm med god skärpa och fin färgåtergivning, och enheten är underbart tunn. Så väl allt gott — men det finns en mängd förbättringar som kan göras.

Förbättringar som gör att vi inte kan rekommendera någon att köpa Surface Pro 4 idag. Den som vill betala mer än 10 000 kronor för en dator bör säkerställa att de senaste komponenterna ingår — och med lanseringen av Kaby Lake från Intel blev processorerna i Surface Pro 4 genast omkörda.

Surface Pro 4 parallax problem
Parallaxproblem: Här syns tydligt var pennan rör glaset och den faktiska markören är.

Surface Pro 5 har utrymme för förbättringar

Till att börja med har Microsofts tampats ordentligt med batteriproblem. Uppdatering efter uppdatering har släppts till både Surface Pro 4 och Surface Book, utan att lyckas ta bort alla problem med dåliga batteritider. Här krävs förbättringar som vi hoppas Microsoft redan gjort med nyligen uppgraderade Surface Book.

Det andra är att skärmen har ett ovälkommet parallax-problem som gör att den medföljande styluspennan inte ritar exakt där man sätter ner den. Istället flyttas ritpunkten en liten bit åt sidan vilket är ett resultat av att skärmen har ett tjockare glas än exempelvis iPad Pro, en surfplatta som också har en styluspenna men som inte har samma problem.

En annan detalj som är värd att lyfta fram är nya processor-serien Kaby Lake. Surface Pro 4 kommer med tre olika processorer i Skylake-serien, men nya Kaby Lake erbjuder högre prestanda, lägre strömförbrukning och optimeringar för högupplöst video i 4K. Dessutom ger Kaby Lake-processorerna stöd för snabbare internminne.

Microsoft Surface Studio
Studio Pro är ordentligt hyllad, men kan inte köpas i Sverige.

En bekräftelse på lanseringskvartalet

Det här är inte första gången vi hör att Microsoft ska släppa Surface Pro 5 under första kvartalet 2017. Tidigare var det tänkt att Microsoft skulle presentera nya modellen redan i oktober 2016 men på grund av behov av optimeringar till både hårdvara och mjukvara fördröjdes lanseringen.

Istället fick vi se en uppgraderad Surface Book och nya Surface Studio som båda fick ett varmt mottagande av marknaden. Tyvärr finns ingendera att köpa i Sverige, vilket gör Surface Pro 5 än mer efterlängtad av många.

En detalj som kan göra väntan värd är att nya modellen kan släppas samtidigt med Windows 10 Creators Update. En stor uppdatering till Windows 10 och som kan använda bland annat Surface Pro 5 som uppvisningsplattform. Creators Update beräknas komma under mars månad.

Vad hoppas du mest på att Microsoft kommer att släppa i Sverige under 2017 — Surface Pro 5, Surface Book 2 eller Surface Studio?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.