Huawei P9 & P9 Plus når en milstolpe — stora framgångar för Huawei

huawei p9

Huawei är en mobiltillverkare på stark framgång och det märks inte minst med företagets senaste modeller. Efter lanseringen av flaggskeppet P9 har Huawei visat framfötterna gång på gång med bland annat Honor 8 och Mate 9 — och nu bekräftar företaget en stor milstolpe i försäljningen.

För första gången med någon mobiltelefon har Huawei sålt fler än 10 miljoner exemplar av P9 och P9 Plus. En stor milstolpe för Huawei som satsar på att bli nästa stjärnskott efter Apple och Samsung. Även kineiska Xiaomi har fått se sig slagna på fingrarna av Huawei den senaste tiden.


Huawei P9 och P9 Plus är båda tungviktare i flaggskeppsklassen men utan de superpriser som Apple och Samsung begär av sina konkurrerande telefoner. Överkomliga priser, bra prestanda, mer än acceptabel batteritid och riktigt bra kameror är bara några av sakerna som lyfter Huaweis modeller.

Med det sagt är varken P9 eller P9 Plus någon form av kulminering i kategorin då båda har sina uttalade problem. Prestandan är utmärkt, men bara den första tiden tills telefonerna använts ett tag, sen går prestandan ner nämnvärt. Kamerorna är inte klassledande utan faller bakom Google Pixel, Samsung Galaxy S7 och Apple iPhone 7 Plus, och batterierna är bra nog för en hel dags bruk och lite till, men inte mer.

Huawei Mate 9
Huawei Mate 9 är ett flaggskepp som utmanar, både med prestanda och pris.

Honor 8 & Mate 9 visar framtiden för Huawei

Med Honor 8 och Mate 9 tog Huawei ett stort kliv mot fler marknadsandelar och nästa års lanseringar väntas inte bli sämre. Redan idag har Huawei mer än 15 procent av marknaden i 30 länder och över 20 procent i 20 länder världen över. Imponerande för en uppstickare vars varumärke är plats 72 på listan över de högst värderade globala varumärkena (enligt Interbrand).

Utanför hemmamarknaden Kina och de omkringliggande områdena har Huawei sett en snabb tillväxt på 1.6x och ökad inkomst från försäljning med 41 procent från år till år.

Vår förhoppnings för 2017 är att Huawei inte bara släpper en uppgraderad variant av P9 och P9 Plus utan även behåller sitt intresse för smartklockor. Huawei Watch är ett fantastiskt exempel på hur en smart klocka ska göras, men kategorin är svajig efter att Google tvingats flytta fram lanseringen av Android Wear 2.0 och tillverkarna av smartklockor drar öronen åt sig.

Vad tror du om Huaweis frammarch och hur kan tillverkaren slå mot konkurrenter som Apple och Samsung?

Källa: Huaweis officiella webbsajt

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.