Surface Book kommer till Sverige — men räkna med skyhög prislapp

Microsoft Surface Book

Microsoft har äntligen beslutat sig för att släppa Surface Book i Sverige. Det betyder att företagets värstingdator äntligen kommer till svenska marknaden — men räkna med att prislappen blir skyhög för den hypade datorn.

Surface Book är i praktiken en surfplatta med Windows som operativsystem och avtagbart tangentbord. Enklast skulle den kunna jämföras med Surface Pro 4 som också har avtagbart tangentbord, men med lite annorlunda design.

Modellen kommer med en pekskärm på 13,5 tum och upplösningen 3 000 x 2 000 pixlar. Allt som behövs sitter inbyggt i skärmen, men ansluter man tangentbordet fungerar detta som extrabatteri och inbygga grafikkortet ger bättre prestanda.

Upp till 12 timmars batteridrift ska gå att få ut av Surface Book med tangentbordet anslutet. En föredömlig tid som gör att du klarar stora delar av dagen utan behovet av en laddningskabel. Perfekt för flyg och tåg alltså.

Microsoft Surface Book Front

Bra prestanda men dålig batteritid

Under den högupplösta skärmen sitter också en Intel Core i5- eller i7-processor ur Skylake-serien. Lagringsutrymmet är på upp till 1TB och RAM-minnet på 8GB/16GB beroende på variant. Medföljer gör också en aktiv styluspenna för pekskärmen.

Surface Book har bra prestanda, åtminstone med dyrare varianterna, enligt de som testat den, men detsamma kan inte sägas för batteritiden som är undermålig. Skärmen är ett fantastiskt inslag som många hyllat tillsammans med styluspennan, tangentbordet likaså. Tjockleken, tyngden och priset får inte fullt lika bra poäng.

Om Surface Book är ett bra köp, ja det är svårt att säga på rak arm. Svenska priset är inte satt i skrivande stund men Microsoft säljer modellen som en premiumprodukt och tar ett pris därefter i USA. Fördelarna är många, nackdelarna lika många, och vi rekommenderar att du prövar datorn i butik om möjligt innan köp.

Surface Book släpps i Sverige under våren 2017 och kostar från cirka 17 000 kronor till extrema 40 000 kronor, omräknat från de amerikanska priserna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.