Nokia 8 — här är telefonen som ska slå iPhone 8 och Galaxy S8

Nokia Logo

Nokia 8 kan vara mobiltelefonen som ska konkurrera med flaggskeppstelefonerna iPhone 8 och Galaxy S8. Nya uppgifter visar att det blir en riktig monstermobil som ståtar med mycket bra prestanda.

Det saknas fortfarande många detaljer om Nokia 8 men vad vi fått höra i skrivande stund är att den har en Qualcomm Snapdragon 835-processor, 6GB RAM-minne och 64GB/128GB lagringsutrymme.

På baksidan ska det sitta en kamera på 24 megapixel med optisk- och elektronisk bildstabilisering, på framsidan en 12-megapixelkamera. Den senare ska dessutom vara bästa någonsin i en mobiltelefon, vilket är upplyftande att höra.

Förutom den högpresterande varianten av Nokia 8 ska det även finnas en lägre prissatt modell med långsammare Qualcomm 821, lägre mängd RAM-minne och lagringsutrymme samt mindre upplöst kamera på baksidan.

Nokia 8 kan ha visats under CES 2017

En spännande detalj är att telefonerna ska ha visats upp under CES 2017 utan att besökarna tog notis om det. Om det faktiskt stämmer vet vi inte, men lite roligt är det om Nokia vågade på sig ett sådant drag.

Vad vi fick se under CES 2017 är hur bra den elektroniska bildstabiliseringen fungerar med en Snapdragon 835 under huven jämfört med Snapdragon 821. Skillnaden är minst sagt stor, vilket visas i den här videon. Observera att trots videons namn så är det inte bekräftat en Nokia 8 som visas.

Elektronisk bildstabilisering minimerar skakoskärpa vid fotografering och videoinspelning. Enkelt förklarat beskärs bilden av kameran och det överflödiga materialet runtomkring det färdiga resultatet används tillsammmans med data från rörelsesensorer för att korrigera bilden.

Nokia 8 HRM
Bild som ska visa baksidan på Nokia 8

Har Nokia fortfarande en roll att spela?

Nokia har varit marknadsledare med Symbian-baserade telefoner som E60 och E61, pionjärer med modeller som 3210 och 3310. Oviljan att anpassa sig när Apple presenterade första generationens iPhone tydlig, och det blev början på ett hårt fall för Nokia.

Om den finska tillverkaren ska kunna resa sig på allvar idag, med superkonkurrenter som Apple och Samsung bland de mer populära tillverkarna, ja då krävs något exceptionellt. Nokia 6 blev aldrig den telefon många hoppats på, inte minst då den bara släpps i Asien.

Nokia 8 däremot ser ut att vara rätt i tiden. Inte minst då läckta bilder pekar på inbyggt stöd för pulsmätning direkt i telefonen, något vi inte sett tidigare. Det krävs också en prislapp som är konkurrenskraftig. Frågan är — kan Nokia lyckas med att ta sig tillbaka?

Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.