Nintendo Switch släpps i mars — kostar kring 3 300 kronor

Nintendo Switch

Nintendo Switch släpps den 3 mars och kostar strax över 3 300 kronor. Det avslöjar Nintendo i en direktsänd tillställning som även innehåller fler detaljer om speljättens omtalade spelkonsol.

Bland annat att konsolen ska kunna köras i mellan 2,5 och 6 timmar på batteri och att laddning sker via USB Typ-C. Det stora tidsspannet beror på att det är många faktorer som påverkar batteritiden, som skärmens ljusstyrka.

Sen tidigare vet vi att Switch kan användas både stationärt och som portabel konsol, eller handkonsol som det även kallas. På sidorna fäster man två avtagbara handkontroller, den ena har en inbyggd IR-kamera.

Med kameran kan man läsa av rörelser och dylikt framför konsolen och enligt Nintendo är precisionen mycket god även på avstånd. Samma handkontroll har även NFC-stöd för att kunna användas med Nintendos Amiibo-figurer.

Vidare kan nämnas att handkontrollerna stöder så kallad ”HD Rumble” som betyder att de kan vibrera för att ge extra återkoppling under exempelvis spel. Nintendo nämner som exempel att vibrationerna är så bra att handkontrollen kan emulera hur ett glas fylls med vatten.

nintendo switch battery pres2017

Nintendo ska även ta fram en onlinetjänst som kan bli en direkt konkurrent till Xbox Live och Playstation Network. Initialt blir denna gratis för alla men under hösten 2017 kommer en prenumerationsavgift att påföras. Då både Xbox Live och Playstation Network är i grunden gratis så hur Nintendo ska komma undan med det återstår att se.

Vid köp av Nintendo Switch ingår spelkonsolen, handkontroller (som kallas Joy-Con), handledsband för båda kontrollerna, dockningsstation, laddare och HDMI-sladd. Vill du ha handkontrollen Switch Pro Controller måste den köpas till separat. Detsamma gäller om du vill ha Joy-Con-kontrollerna i färgerna neon-röd eller neon-blå som också släpps i mars.

Cirka 80 speltitlar är under utveckling för Switch. Listan innehåller bland annat tunga namn som The Elder Scrolls V: Skyrim, men också för många okända titlarna Arms, Xenoblade Chronicles 2, Fire Emblem Warriors och Shin Megami Tensei.

Det ska bli spännande att se om Nintendo Switch kan fånga marknaden på ett sätt som Wii U aldrig lyckades med. Nintendo har fortfarande en enorm skara fans och många omtyckta karaktärer som vi gärna ser mer av i nya spel. Vad tror du om Nintendo Switch?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.