Safari kan inte spela alla 4K-videor på YouTube — nu vet vi varför

youtube1

Visste du att webbläsaren Safari inte kan spela upp alla 4K-videor i högsta kvalitet på YouTube? I ett antal fall tvingas den populära webbsajten att begränsa högupplöst video till 1440p och anledningen är enkel — Safari stöder inte videoformatet VP9 som YouTube använder.

Tidigare har YouTube haft stöd för ett annat välanvänt format kallat H.264, men för en tid sedan valde Google att webbsajten skulle växla över på VP9 som är företagets egna, öppna och licensfria alternativ. Och då Safari inte klarar VP9 rekommenderar Google att användarna nyttjar stödet i webbläsaren Chrome istället för full upplösning.

Här kan man också ställa sig frågande till varför YouTube bytte från H.264 till VP9 från första början, en övergång som tog sin början redan under 2015. Det är egentligen mycket enkelt. VP9 är ett videoformat som kan halvera bandbredden som krävs för att strömma högupplöst video i 4K jämfört med H.264.

I praktiken betyder det att användarna inte behöver lika snabb internetanslutning som tidigare, servrarna som YouTube använder belastas inte lika hårt och bandbredden till dessa är inte lika ansträngd. Kort och enkelt väger dessa fördelar tungt för alla parter, vilket gör att H.264 nu får lämna plats för det mer effektiva formatet.

“Upon further inspection, I discovered that Youtube stores different kinds of video on their servers, encoded either in VP9 or the older H264 codec. Safari has no VP9 support…so it gets automatically served a H264 version from Youtube (you can verify codec by right clicking > stats for nerds). Chrome supports VP9 so gets served that version…” — temcfly på Reddit

Med det sagt så finns faktiskt ett litet kryphål som gör att Safari-användare kan få full upplösning även med YouTube-filmer. Allt som behövs är att videon bäddas in på en extern sida så går 4K-upplösningen hur bra som helst att visa. Men inte på själva YouTube-sajten. Hur länge det kommer att fungera återstår dock att se.

Den som är lite tekniskt bevandrad kanske ställer sig undrande till varför YouTube inte valt nyare och mer effektiva H.265 som är ett videoformat som matchar VP9. Utan officiella uppgifter här kan vi bara gissa, men att Google själva utvecklat VP9 lär spela stor roll och även faktumet att H.265 faller under en kostsam användarlicens.

Och vad säger Apple om saken? Vi är inte helt förvånade över att en talesperson på Apple uttryckt missnöje över hela saken.

“Vi har inte byggt in stöd för VP9 i Safari. Google har gjort ett medvetet val att inte strömma högupplöst video i H.264 till Apple-användare på YouTube-sidan, men de skulle helt klart kunna göra det om de velat.”

Frågan är nu om Google kommer att backa i sitt beslut och i framtiden använda H.265 istället, eller om Apple tvingas baka in stöd för VP9 i Safari. Gissningsvis kommer det sistnämnda att bli aktuellt, även om Apple aldrig kommer att erkänna det i förväg. Vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.