Styluspennor – ett utmärkt hjälpmedel vid datorn & surfplattan

adonit-jot-script-evernote-edition

Ändra sen jag först testade en Surface Pro 2 med tillhörande styluspenna så har jag varit frälst på den idén att skaffa en dator eller surfplatta för att kunna rita på skärmen. Det tog sin tid men jag har äntligen skaffat just en sådan tablet från Microsoft och det är en fenomenal produkt om man vill skriva och rita samt använder OneNote i arbetet.

Microsoft är dock inte ensamma om att ha en stylus då det finns flera tillverkare som erbjuder alternativ som är billigare. Samsung har exempelvis en S Pen med till alla sina smartphones och surfplattor i Note-serien och Adonit är en riktigt populär tillverkare av styluspennor för speciellt Ipads.

Under CES 2014 lyftes fyra tillverkare och modeller fram lite extra för sina egenskaper och dessa är:

  • TBA – Felli artisan
  • Varies – Nomad brush
  • Adonit Jot Script
  • Ten One Pogo Connect

Alla fyra har sina olika egenskaper och primära användningsområden och skulle jag välja en av dem idag så är det absolut Adonit Jot Script som gäller – tveklöst! Det gör dock inte att jag anser de andra tre alternativen som sämre på något sätt, jag har bara testat Adonits pennor tidigare och fastnat för dem.

Den som vill skaffa en stylus bör tänka på några viktiga saker. Det första är att modellen bör ha stöd för Bluetooth 4.0 LE, det andra är teknik för beröringsskydd så skärmen inte reagerar om man lägger ner handen på den och det sista är en smal spets.

Köper man en traditionell styluspenna för exempelvis 49-99 kronor på Kjell & Company så har de en spets på 6 millimeter medan de ovan nämnda har en på endast 1.5-1.9 millimeter. En enorm skillnad i hur pennan kan arbeta och i den precision som erbjuds mot skärmen.

ten-one-pogo-connect-toppar

Viktigt att tänka på är givetvis vilket användningsområde man tänker ha styluspennan till. Adonit har exempelvis pennor speciellt för anteckningsprogrammet Evernote och Ten One Pogo Connect (se bilden ovan) kan erbjuda mer specialiserade toppar för de som vill rita och måla istället för att skriva. Kolla runt och se vad som passar bäst för dig – eller köp en dator eller surfplatta med tillhörande penna så slipper du leta efter de grundläggande modellerna.

 

Använder du styluspennor till vardags eller i arbetet ? Skriv gärna en kommentar och berätta om dina upplevelser.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.