Strömma film, bild & ljud från Google Files med Chromecast

google files logo 2019

Google Files har uppdaterats med stöd för att casta media via Chromecast. Det betyder att du kan visa dina fotografier, videor och ljud på exempelvis en TV och andra Chromecast-prylar.

  • Strömma musik, film och bilder till en skärm med Chromecast-stöd
  • Uppdatera till senaste versionen från Google Play Store
  • Stöd för Chromecast i Files-appen finns sen tidigare i beta-version
  • Många andra filhanterare för Android med Chromecast-stöd

Om den här nyheten känns bekant så är det inte så konstigt. Google annonserade redan i september 2019 att Files-appen fått stöd för Chromecast, dock bara som en beta-funktion. Nu när stödet är officiellt kan funktionen breddas till en större skara användare.


För att använda Chromecast i Files-appen måste du använda den senaste versionen från Play Store. När du har uppdaterat visas en liten Cast-ikon på de ställen där du har filer som kan visas via en Chromecast. Klicka på den, följ instruktionerna och voila.

Om du visar bilder kan du svepa på skärmen till din mobiltelefon för att hoppa mellan bilderna som visas. Lyssnar du på ljud styr du uppspelningen mot TV:n eller exempelvis en soundbar eller högtalare.

Det finns en mängd andra filhanterare för Android som har Chromecast-stöd sen tidigare. Men om du vill hålla dig inom Googles ekosystem med appar så kan den här nyheten säkert komma som en positiv överraskning för en del.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.