Nu använder OneDrive för iOS formatet HEIF istället för JPEG

microsoft onedrive logo 2020

Om du använder molntjänsten OneDrive på din iPhone eller iPad så bör du veta att appen nu laddar upp bilder i HEIF istället för JPEG. Det betyder att du inte längre får en kvalitetsförlust på fotografierna du lagrar på Microsofts molntjänst – om du använder OneDrive för iOS vill säga.

  • HEIF är standardformatet för bilder i Apples ekosystem
  • Du kan byta från HEIF till JPEG i inställningarna
  • HEIF kräver iOS 11 och en iPhone 7, eller nyare
  • HEIF börjar användas som standard med OneDrive 11.8.7 och nyare

Formatbytet sker med version 11.8.7 av OneDrive för iOS och anledningen till bytet från JPEG till HEIF är enkelt. Det nya formatet är standard på Apples produkter och hjälper Microsoft att hålla nere filstorlekar utan att påverka bildkvaliteten negativt.

HEIF står för High Efficiency Image och är ett Apple-designad bildformat som används på företagets alla iOS-enheter. Formatet bevarar bildernas originalkvalitet och kräver att din iPhone eller iPad använder iOS 11 och nyare samt en iPhone 7 och nyare mobiltelefon.

High Efficiency Image photos (Apple’s default image format) will now be uploaded in their original .heic format. This will preserve original image quality and keep files sizes nice and light – saving users space in OneDrive. This update will affect users on iOS 11 or above using an iPhone 7 or newer.

Citat från beskrivningen till OneDrive på Apple App Store

Om du inte vill att OneDrive ska konvertera bilderna till HEIF-formatet när de laddas upp till molntjänsten så kan du ställa om till JPEG.

Gå till Inställningar > Kamera > Format och ändra till inställningen till alternativet för bäst kompatibilitet. Det kan vara en god idé om du föredrar att arbeta med dina fotografier utanför Apples ekosystem med appar och prylar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.