Stressa mindre – några enkla tips!

soluppgang

Känner du att din vardag blir allt mer stressig och att det påverkar såväl jobb som fritid? Allt fler känner av symptomen av början på utbrändhet och om det inte går så långt så åtminstone sämre sömn, slitna dagar och rastlösa helger på grund av stress.

Det finns inget superknep för att lösa en stressig dag, men det finns mängder av tips som tillsammans kanske kan hjälpa dig att må lite bättre och slappna av. Många av tipsen känns säkert hopplöst uppenbara, men hur många av dem har du testat?

Lämna arbetet på jobbet

Att ta med arbetsuppgifter hem blir allt vanligare och ett måste för många som inte hinner med vad de ska på jobbet. Tyvärr har även arbetsgivarna, om än i det tysta, börjat trycka på för att man ska avsluta ett arbete om det så måste ske i hemmet. Lämna allt arbete där det ska vara – på jobbet!

Städa upp i oredan

Om det är stökigt och dåligt städat i hemmet så kan det snabbt bidra till att man blir stressad. Rensa upp i hemmet, eller åtminstone i ett enskilt rum där du kan slappna av, och känn hur kroppen blir lättare för varje sak du städar undan.

Läs en bok

Det här är en knepig punkt som många inte klarar av, att sätta sig ner och slappna av med en bra bok. Lämna arbetet på jobbet, städa undan på en plats där du kan sitta och ta fram din bok. Stanna sedan där och njut resten av kvällen (utan tv:n igång!).

Lyssna på musik

Om du inte vill läsa så kan du lyssna på din favoritmusik istället. Precis som med boken så passar det sig bäst i en miljö som är städad och utan störiga element i närheten. Stäng av tv:n, schasa ut dina närstående och slappna av i soffan.

Träna

Det finns nog inget mer uppfriskande som en joggingtur i skogen en riktig tidig morgon. När solen nått över horisonten och fåglarna vaknat – varför inte knyta på sig de där dammiga skorna och ta en tur på två ben? Lämna bilen men ta gärna cykeln också.

Nu när du har läst så här långt kanske du undrar varför jag tar upp så enkla saker, sådant som är uppenbart? Det är för att så många läsare faktiskt missar att man kan göra dem. Man behöver inte avsätta tre timmar om dagen och lämna familjen varje kväll för att minska stress och krav med en bok, musik eller jogging.

Det räcker med en halvtimme om dagen för att komma igång – eller bara fem minuters avslappningsövningar på hallmattan om det känns bra. Det viktiga är att man bryter ett mönster som kan vara skadligt för ens hälsa och tvingar stressen att ta en paus då och då. Tro mig – jag vet hur det är med stress!

Två saker till som jag skulle önska att du testar.

Lämna ekonomin

Om ekonomin är ett problem i vardagen – försök att inte tänka på den varje kväll. Jag vet av personliga erfarenheter att det är otroligt svårt då pengar är enormt viktigt för att man ska kunna fungera och hålla humöret uppe, men försök ändå. Lämna alla tankar på pengar och ta fram den där boken eller musiken.

Sov gott

Stress påverkar sömnen negativt och dålig sömn ger mer stress. Snacka om en dålig cirkel. Försök därför att sova tillräckligt med timmar och skär gärna ner på de sena kvällarna om dagarna blir lidande. Lägg dig tidigare och gå upp tidigare – och ta den där joggingturen jag nämnde tidigare. Och hjälp någon annan att göra samma sak!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.