Spotify gick med storförlust under 2012

spotify-logo


Spotify fortsätter att växa som musiktjänst och har på senare tid ökat både i antal användare och ökat på sin musikkatalog. Idag har tjänsten fler än 25 miljoner användare varav 6 miljoner är betalande prenumeranter. Trots att man ökar på alla sätt och vis så går det inte bra för Spotify ekonomiskt sett.

Enligt Wall Street Journal ökade företagets omsättning med 128 procent under 2012 jämfört med året innan. Den totala omsättningen stannade på 3,78 miljarder kronor. Tråkigt nog var det inte bara omsättningen som ökade utan även förlusterna, från 395 miljoner under 2011 till hela 511 miljoner kronor för 2012.

Med ett företagsvärde på 20 miljarder och en framtid som påstås vara positiv – trots förlusterna – så fortsätter riskkapitalisterna att pumpa in pengar i Spotify. Malin Cumzelius är pressansvarig på Spotify Norden och enligt henne finns ingen anledning till oro. Här är hennes ord om det hela:

“Under 2012 ökade intäkterna för Spotify dramatiskt, samtidigt som vi såg en konvertering på över 20 procent mellan gratis och betalande användare. Det är fenomenalt för ett företag med en ‘freemium’ modell och ett tydligt framgångsbevis för affärsmodellen.” – DI.se


Spotify ska ha dragit in 655 miljoner kronor under en finansieringsrunda i slutet på 2012 och man kan ju undra hur länge det ska dröja innan de kan stå på egna ben. Klarar Spotify verkligen av sina röda siffror så länge till eller kommer de som står bakom företag ekonomiskt att dra in sitt pengastöd snart?