NTFS-stöd i Mac OS X med Paragon NTFS

person man working office macbook laptop unsplash glenncarstenspeters
Foto: glenncarstenspeters, Unsplash

Om man sitter på Mac OS X men ändå vill kunna skriva till en enhet som har filformatet NTFS, ja då märker man snabbt att det inte är möjligt direkt i operativsystemet. Apple har medvetet slagit av den funktionaliteten, även om man fortfarande kan öppna befintliga filer. Turligt nog finns tredjepartsappar som löser problemet, även om de kostar några tior.

Skrivstöd för NTFS

Min favorit är tveklöst Paragon NTFS som möjliggör skrivstöd på NTFS ända upp till Mac OS X 10.8 ”Mountain Lion”. Mjukvaran underhålls regelbundet så även om du köper programmet innan Mac OS X 10.9 eller nyare så har utvecklaren lovat stöd framöver. I skrivande stund kostar Paragon NTFS 20 dollar och för det får man precis som som utlovas – skrivstöd för NTFS på Mac OS X.

När man köpt applikationen kan man ladda ned den och installera, precis som vanligt. Efter en omstart av datorn för att drivrutinerna ska fungera så kör man antingen en gratis testperiod eller lägger in produkt- och serienyckeln. När man registrerat Paragon NTFS är det bara att köra igång. Anslut enheterna som ska användas och aktivera dem i inställningarna.

Ladda ned och testa Paragon NTFS härifrån.

Gratisalternativ

Vill man inte betala för enkelheten och uppdaterad mjukvara så finns gratisalternativ i kombinationen av FUSE och NTFS-3G. Personligen skulle jag avråda från att använda dessa då åtminstone den sistnämnda inte längre uppdateras och därmed inte har några garantier för att den ska fungera som väntat. Man riskerar alltså filerna på de enheter som ansluts – så installera och använd dem med största försiktighet.

Av den enkla anledningen att FUSE och NTFS-3G är osäkra alternativ så länkar jag inte till dem härifrån, men en enkel slagning på Google lär ge rätt sidor att läsa mer på.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.