Chromecast har fått sin första uppdatering

google chromecast gen1
Första generationens Chromecast-modell.

Google har skickat ut den första uppdateringen till Chromecast och med den elimineras möjligheten att använda de tidigare buggarna för att skapa root-åtkomst till enheten – något utvecklarna på GTVHacker lyckades med tidigare.

Eftersom uppdateringen laddas ned och installeras automatiskt när Chromecast är internetansluten så finns i princip inget man kan göra åt saken. Har man redan skaffat sig root-åtkomst på sin enhet så försvinner troligtvis denna när uppdateringen är klar.


Det diskuteras nu huruvida man kan behålla root även efter uppdateringen eller om man på något sätt kan gå tillbaka till den första versionen som medföljde Chromecast. På xda-developers försöker man frenetiskt med att lösa detta ”problem”.

Som med så många andra produkter som använder någon får av mjukvara så finns med all sannolikhet mer än en sårbarhet eller bugg som kan utnyttjas. Det är en tidsfråga innan Chromecast hackas igen om det finns buggar – och det gör det garanterat!

Dock bör nämnas att man i skrivande stund inte har så stor nytta av att hacka en Chromecast som vanlig användare. Det finns nämligen inte mycket alls att göra även som root, och därmed försvinner också hela poängen med att få full kontroll.

Det finns inga applikationer eller funktioner som kräver att man kör dem som root-användare, men utvecklare kan åtminstone använda enheter som inte uppdaterats för att hitta nya sätta att köra tredjepartsprogram eller göra annat roligt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.