Stora problem med Sony WH-1000XM3 – firmware 4.1.1 krånglar för många

sony 1000xm3 svart

Uppdatera inte dina Sony WH-1000XM3 med firmware-version 4.1.1. Många användare rapporterar om stora problem med brusreduceringen och störande ljud efter uppdateringen. Och Sony har i skrivande stund inte bekräftat något problem.

Uppdatering: Sony har släppt 4.2.2 som löser problemet med brusreduceringen för en del

FW 4.1.1 är mycket problematisk

Vad användare rapporterar är oroväckande för en så dyr hörlursmodell som Sony WH-1000XM3.

  • Brusreduceringen har kraftigt minskad effekt
  • Ökat brus från hörlurarna
  • Ett ”poppande” ljud kan höras då och då
  • Ojämnt brus mellan vänster och höger hörlur

Och problemen är så allvarliga enligt användarna – åtminstone de som rapporterar på de officiella Sony-forumen – att många känner att pengarna är bortkastade på hörlurarna. Och vissa är så arga att de funderar på att byta till andra tillverkare.

I skrivande stund har Sony inte kommenterat uppgifterna om firmware-version 4.1.1.

Det vore dock logiskt att anta att detta inte har missats av företagets forumsupport. Med lite tur är det rapporterat till utvecklarna som kan hitta en lösning och trycka ut en ny firmware-uppdatering.

Om du vill läsa mer och se själv vad användarna skriver kan du hitta en forumtråd här.

FW 4.2.2 är släppt till WH-1000XM3

Sony har släppt firmware-versionen 4.2.2 till hörlurarna WH-1000XM3. Och för en del verkar de ovanstående problemen med brusreduceringen faktiskt ha minskat.

Den officiella ändringsloggen nämner att version 4.2.2 lägger till en funktion för att stänga av beröringssensorn på sidan av hörlurskåpan. En efterlängtad funktion som hjälper när det är kallt då WH-1000XM3 har ett erkänt problem med låga temperaturer då sensorn ger felaktiga avläsningar.

Vad ändringsloggen däremot inte nämner är något om de fyra problemen som vi nämner överst i artikeln – och ändå har många reagerat på att deras hörlur blivit nämnvärt bättre jämfört med FW 4.1.1.

Här är de positiva sidoeffekter som firmware-version 4.2.2 har för en del:

  • Mycket bättre brusreducering jämfört med FW 4.1.1
  • Förbättrad ljudkvalitet med LDAC och AAC-ljudformatet

Och de negativa sidoeffekter som också rapporterats:

  • Bugg som visar att batteriet är tomt trots att det inte är det (starta om hörlurarna så visar de rätt igen)
  • Ingen förändring med brusreduceringen jämfört med FW 4.1.1
  • Ökat brus i ena eller båda hörselkåporna när musik inte spelas
  • Låst firmware – du kan inte nergradera till FW 2.0.0 som med FW 4.1.1

Det är många åsikter om huruvida nya versionen faktiskt gör något positivt för brusreduceringen eller inte.

Det är så klart en väldigt subjektivt vad man känner när man jämför FW 2.0.0 med 4.1.1 och 4.2.2 – men om du redan känner att brusreduceringen försämrats med 4.1.1 så lär 4.2.2 inte vara sämre.

Läs mer om nya uppdateringen på Sonys officiella supportsida här.

Uppdatera så fort du kan – om det inte är direkt i en pryl

Normalt brukar vi rekommendera att man omedelbart installerar nya uppdateringar till exempelvis Windows, appar och liknande.

Uppdateringar har i regel buggfixar, tätar sårbarheter och lägger till nya funktioner. Och det är relativt enkelt att ladda ner och använda en äldre version om något går fel.

När det gäller fysiska prylar med inbyggd firmware så är vi däremot betydligt mer restriktiva. Anledningen är enkel – om något går fel och du får en sämre produkt efter uppdateringen så är det ofta svårt att gå tillbaka till en äldre version. Om din pryl överhuvudtaget överlever uppdateringen.

Vi har sett det med soundbaren Samsung HW-K960/K950 som gång på gång har fått firmware-uppdateringar som brutit ner funktionaliteten bit för bit. Och hur Samsung vägrat erkänna några som helst problem med den modellen, eller ens lyssnat på forumanvändarna som klagat på bristerna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.