Stora nyheter till OneDrive — Files On-Demand kommer till Windows 10

microsoft onedrive logo units

Microsoft har presenterat en hel hög med nyheter för molntjänsten OneDrive. En av dessa är “Files On-Demand” som bland annat kommer till Windows 10 senare under året. Funktionen gör att du kan se alla dina filer på OneDrive utan att ha en enda fil på hårddisken — först när du klickar på dem och öppnar så laddas de ner.


Files On-Demand är en direkt ersättare till platshållarna som introducerades för OneDrive med Windows 8.1. En funktion som då blev älskad av många och som tyvärr togs bort med Windows 10. Anledningen till att platshållarna försvann är dock högst försvarbar, de tog nämligen upp åtskilliga gigabyte bara genom att placeras på hårddisken.

Med Files On-Demand däremot krävs inget utrymme överhuvudtaget på hårddisken. Dessutom fungerar funktionen utmärkt i nästan alla typer av situationer och så länge det finns en vanlig filhanterare av något slag på enheten kan filerna öppnas. Praktiskt, och inte möjligt tidigare med platshållarna.

Filer du öppnar laddas alltså ner till datorn, men de försvinner också automatiskt efter en tid om de inte används och utrymmet behövs. Det går att högerklicka på en fil och välja att alltid behålla den tills du manuellt tar bort den.

microsoft onedrive files on demand
Files On-Demand i Windows 10.

En viktig detalj som många företagsanvändare lär uppskatta är att Files On-Demand även fungerar med OneDrive for Business. Platshållarna var endast för vanliga konsumenter, men med nya funktionen tar Microsoft sig i kragen och ger den även till företagsanvändarna.


Precis som tidigare blir det givetvis möjligt att synkronisera hela filer eller mappar precis som tidigare. För den som är nöjd med hur det är idag blir det inga skillnader, vilket säkert glädjer många.

OneDrive är en utmärkt molntjänst för att lagra filer. Men den har hamnat något i skymundan bakom Google Drive och Dropbox som båda visat framfötterna den senaste tiden. Om Files On-Demand kan locka nya användare återstår att se, men potentialen i molntjänsten ser helt klart ut att öka.

Åtminstone för alla med Windows 10 på sina datorer och surfplattor. Files On-Demand släpps med nästa stora uppdatering till Windows 10 och är beräknad till september månad.