Nvidia visar upp nya generationens grafikkrets — Tesla V100

nvidia volta jen hsun huang presentation

Nvidia har presenterat sin första grafikkrets ur nästa generation — Tesla V100. Det är en minst sagt extrem krets med 21 miljarder transistorer och 5 120 CUDA-kärnor. Kretsen baseras på kommande Volta-arkitekturen och markerar nästa stora hopp i utvecklingen av grafikkort.

Enligt Nvidias VD Jen-Hsun Huang har Volta kostat tre miljarder dollar att utveckla. Den ska även vara den mest avancerade och största kretsen någonsin att utvecklas med dagens halvledarteknik.

Volta-arkitekturen har pressats ner till 12 nanometer vilket öppnar upp för den stora mängden transistorer. De 5 120 CUDA-kärnorna är klockade till 1 455 MHz och de ackompanjeras av 16GB 4 096-bitars grafikminne av typen HBM2. Minneskretsarna har en bandbredd på 900GB/s och allt är inpressat i en krets på 815 kvadratmillimeter i diameter.

Med Tesla V100 introduceras en uppgraderad variant av NVLink 2.0 som möjliggör bandbredd på upp till 300GB/s. Det är nära tio gånger högre bandbredd än dagens PCI Express-standard klarar enligt Jen-Hsun Huang. NVLink är en standard för supersnabb anslutning mellan GPU och CPU, samt GPU till GPU.

Jämförelse mellan Tesla V100 och tidigare års grafikkretsar

nvidia volta tesla v100 jamforelseRäds inte att köpa ett grafikkort redan idag

De första leveranserna av Volta-grafikkorten beräknas komma under årets tredje kvartal. Med det sagt behöver du inte vara rädd för att köpa ett grafikkort redan idag.

Befintliga grafikkort i Nvidias 1000-serie är mycket kapabla och prisvärda för de spel som finns att tillgå. Ett Geforce GTX 1070, GTX 1080 eller GTX 1080 Ti kommer att ge ordentligt med prestanda för de kommande åren, så räds inte att köpa ett nytt.

Givetvis bör du dock vänta om du vill ha det absolut senaste på marknaden. Nvidia har inte visat upp något kort som är specifikt för gaming utan Tesla V100 är primärt för professionellt bruk och extrema beräkningar för AI och dylikt.

Nvidia kommer med all sannolikhet att visa upp en ny, mer gaminginriktad krets inför tredje kvartalet. Är du osäker på ett köp idag bör du vänta in de första uppgifterna och se om du fortfarande vill vänta eller köpa direkt.

Läs mer om Volta-arkitekturen och Tesla V100 på Nvidias officiella webbsajt. Informationen där är absurt teknisk så har du inget intresse för detaljer bör du leta efter andra källor istället.