Stora nyheter till AirPods Pro med iOS 18

AirPods Pro
Foto: David Levêque

Med iOS 18 introducerade Apple många nya funktioner till AirPods Pro-serien. Bland annat en förbättrad upplevelse när du vill styra hörlurarna och uppspelningen helt utan att använda dina händer. Här är alla stora nyheter som du får med iOS 18 och AirPods-hörlurarna.

Siri Interactions – styr lurarna utan händer

Den största nyheten är ”Siri Interactions” som ger oss ett helt nytt system för geststyrning av AirPods Pro-lurarna. Med interaktionerna aktiverade kan du bland annat skaka på huvudet för att neka och nicka med huvudet för att acceptera inkommande samtal.

Systemet är designat för att du ska kunna fortsätta använda dina AirPods i situationer när händerna är upptagna med annat. Exempelvis när du står med matlagningen eller av någon annan anledning inte kan röra vid hörlurarna (åtminstone inte utan att kladda ner lurarna).

Se Apples presentation om alla ljudnyheter för AirPods här.

Voice Isolation – tar bort onödigt ljud

En annan välkommen nyhet är ”Voice Isolation” som är en ny funktion för att identifiera din röst och isolera den i samtal. Genom att använda den inbyggda H2-kretsen i hörlurarna bearbetas ljudet via mikrofonerna, din röst isoleras och mottagaren får bara din röst och inte allt som låter runtomkring.

Perfekt när du är i ett område med många andra människor, när du går vid en tungt trafikerad väg eller sitter på exempelvis tunnelbanan. Även ljud som vind isoleras och tas bort.

Voice Isolation fungerar endast på Apples lurar med H2-ketsen, vilket i skrivande stund endast är AirPOds Pro.

Personalized Spatial Audio – rumsligt ljud bara för dig

Rumsligt ljud är något Apple har slagit på stort för och nu tar de nästa steg i ljudteknikens utveckling. Med ”Personalized Spatial Audio” introduceras dynamisk huvudspårning med stöd för ett stort antal mobilspel.

Bland de första spelen som stöder personanpassat rumsligt ljud hittar du Need for Speed Mobile för iOS. Det släpps även ett nytt så kallat API som utvecklare kan använda för att lägga till eget stöd i sina spel med upp till 16-bitarsljud i 48 kHz för röstchatt.

Personanpassat rumsligt ljud fungerar med tredje generationens AirPods, AirPods Pro och AirPods Max.

apple airpods new ios18 2024

Tidigare förbättringar till AirPods

Det här är så klart inte första gången Apple introducerar nya funktioner till AirPods-lurarna. Under tidigare presentationer har vi fått funktioner som ”Adaptive Audio” och ”Conversation Detection”.

Adaptive Audio är en funktion som automatiskt justerar ljudet i dina hörlurar efter en rad parametrar. Bland annat ändras brusreduceringen, volymen och konversationsdetekteringen efter rådande situation där du befinner dig.

Conversation Detection i sin tur använder mikrofonerna för att identifiera samtal i din närhet. Om tal upptäcks och det bedöms vara riktat åt dig kommer volymen att dras ner kraftigt eller uppspelningen stoppas temorärt.

Den bästa och kraftfullaste ljudupplevelsen får du med Apples hörlurar som använder senaste H2-chippet.

Det är just nu bara AirPods Pro som har det (AirPods Max har trots sitt höga pris bara H1-chippet), men vi räknar med att nya generationens AirPods Pro och Max får kommande Apple H3 med ännu bättre funktionalitet.

Via Apple

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.