Skicka satellitmeddelanden med iMessage och iOS 18

apple satellit imessage ios18 2024

Apple introducerar stöd för satellitmeddelanden från iMessage. Med en iPhone som använder iOS 18 kan du nå dina nära och kära även när du inte har mobiltäckning. Men det kräver att du har en nyare mobiltelefon.

Att skicka satellitmeddelanden är en mycket viktig och praktisk ”fallback”-funktion som hjälper dig att nå ut till omvärlden i krissituationer. Även om dagens mobilnätverk har mycket god täckning finns områden som inte täcks till hundra procent, och när olyckan är framme kan meddelanden via satellit rädda liv.

Lästips: AirPods Pro blir mycket bättre med iOS 18

Det här kan du skicka i iMessage

Stödet gäller dig som använder iMessage för att skicka meddelanden. Du kan skicka text, emojis och så kallade Tapbacks. Även vanliga SMS-meddelanden fungerar över satellit.

För att det ska fungera krävs både att du har en iPhone 14 eller senare mobiltelefon, och att det saknas mobiltäckning. Det räcker inte att du sätter mobiltelefonen i flygplansläge eller försöker fuska fram stödet på något vis.

Alla meddelanden som skickas via satellit är krypterade. Det betyder att endast du och mottagaren kan se vad meddelandena innehåller. Mobiloperatörer och andra mellanhänder kan aldrig se vad ni pratar om.

En första titt på satellitmeddelanden med iMessage och iOS 18.

Kostnadsfritt

Att skicka meddelanden via iMessage och satellit är helt kostnadsfritt. Men! Det finns en mängd restriktioner att tänka på.

Även om du kan skicka hur många meddelanden du vill till dina kontakter så är det bara familjemedlemmar och säkerhetskontakter som kan nå dig först. I alla andra fall måste du initiera en konversation för att de ska kunna svara, och sen har de en begränsad tid på sig att skicka svar.

När du vill skicka ett meddelande via satellit måste din iPhone först påpeka att mobilnätet inte går att nå och att du ska rikta din telefon mot närmaste satellit. Du får en indikator på skärmen som visar vart du ska peka mobiltelefonen.

Fungerar INTE med RCS

Rich Communication Services (RCS) är ett hett efterlängtat protokoll som gör att iOS och Android kan skicka dynamiska meddelanden med högupplösta bilder, animationer och mer utan behovet av tredjepartsappar.

Stödet för RCS är planerat till senare under 2024, men när det släpps kommer meddelanden som använder protokollet inte att fungera över satellit.

Anledningen är att storleken på dessa meddelanden inte är tillräckligt små för att fungera över den begränsade bandbredden som satellitmeddelanden har tillgång till. Åtminstone enligt Apple. Vad Google har att säga om saken är oklart.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.