Stöd för WebP till Safari med iOS 15 och iPadOS 15

Dock bara ljuddelen – video stöds fortfarande inte

apple-safari-logo

Nu har Safari äntligen fått stöd för det öppna formatet WebM. Det tog år för Apple att implementera stödet i sin webbläsare.

Okej, stödet är inte helt komplett riktigt än, för det gäller faktiskt bara ljuddelen. Fortfarande kan video i WebM-formatet inte spelas på iOS och iPadOS (seriöst Apple…).

Nämnvärt är att både ljud och bild i WebM-formatet däremot fungerar korrekt på macOS Big Sur. Även bildformatet WebP fungerar.

Läs mer: Här är prylarna som kan köra iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey & watchOS 8

Och om du vill prova ljudstödet för WebM-formatet så måste du använder iOS 15 eller iPadOS 15. Det fungerar inte på äldre versioner och kommer sannolikt inte att göra det i framtiden heller.

För den som inte känner till formaten WebM och WebP kan kort förklaras att det är öppna ljud-, video- och bildformat från Google som vem som helst får använda.

De är inte lika populära som MP4 (som Apple valde att satsa på istället) och exempelvis JPG/JPEG. Men Googles format är effektiva och har fått ganska stor spridning de senaste åren.

Att Apple satsade på andra format istället (och Steve Jobs ord om att Googles format är ”krångliga”) har garanterat bidragit till den sena implementationen i Safari.

Läs mer: Spåra dina AirPods Max med iOS 15 och iPadOS 15

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.