Stöd för RAW-filer med HTC One M9


htc-one-m9

HTC One M9 har via en uppdaterad kameraapp fått stöd för fotografering i råformat.

När de första recensionerna av One M9 började dyka upp på internet var resultatet i det närmaste unisont. Kameran underpresterade jämfört med konkurrenternas telefoner och trots regelbundna uppdateringar från HTC så når resultatet inte upp till toppresultatet vi hoppats på.

Möjligheten att fotografera i råformat, eller RAW som det även kallas, kommer tveklöst att hjälpa One M9 på den här fronten. Mer information kan sparas från sensorn när bilderna inte är komprimerade, information som hjälper när man ska efterhandsredigera i exempelvis Adobe Photoshop eller Lightroom.

JPEG dominerar

Speciellt bra är det när detaljer ska hämtas från riktigt ljusa eller mörka partier, områden som är bevisligen krångligare om man fotograferar i jpeg-formatet som är betydligt vanligare (läs: dominerande) med mobiltelefoner.

Problemet för HTC är att mjukvara bara kan göra underverk i begränsad form när hårdvaran inte når upp till standard. Kamerasensorn, bildprocessor och optik måste alla tre samverka optimalt för att ge bästa bildkvalitet. Så när en eller flera har brister påverkar det slutresultatet, oavsett hur bra mjukvaran är som ska får dem att fungera.

Resultatet från bilder tagna i råformat kan visa hur bra eller dålig en kamerasensor faktiskt är, utan att tillverkarens mellanhänder ändrar resultatet.


Det är helt oförståeligt att utvecklare som Google vars drivkraft i frågan kring fotografering i råformat faktiskt inte använder tekniken själv i någon större utsträckning. Visserligen är det Google som implementerat stödet i Android och råformat kan användas till viss del i nyare Nexus-modeller, men det saknas fortfarande det breda stödet och intresset hos användarna för att driva tekniken vidare.

Onödigt för många

För de allra flesta kommer råformat aldrig att erbjuda något användbart då nyttan inte ligger i telefonen utan i redigeringen efteråt, då i en dator med ett program anpassat för raw-filer. Det finns ingen anledning att ta tusentals bilder i råformat om de ändå inte ska redigeras och då lämpar sig jpeg betydligt bättre, något som tillverkarna också har förstått sen år tillbaka.

HTC One M9 kommer inte att revolutioneras av stödet för råformat. Inte heller kommer bilderna att bli mirakulöst bättre. Istället kommer de entusiaster som kräver det där lilla extra ur sina bilder att uppskatta raw-filerna. Frågan är bara om de överhuvudtaget tänker skaffa en One M9 med en erkänt dålig kamera.

HTC:s officiella kameraapp hittar ni på Google Play Store.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.