Stöd för RAR-filer i Windows 11 med uppdatering

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Microsofts produktchef, Panos Panay, har annonserat att en framtida uppdatering av Windows 11 kommer att lägga till inbyggt stöd för olika arkivformat som tar, 7-zip, rar och gaz.

Arkivformat används för att komprimera stora filer så att de tar upp mindre utrymme utan att förlora någon information. I tidigare versioner av Windows har det varit nödvändigt att använda tredjepartsprogram, som Winrar, för att hantera dessa typer av filer.


RAR, som står för Roshal Archive, är ett arkivformat som används för att komprimera data.

Det är särskilt användbart när man vill skicka flera filer över internet eller vill spara utrymme på sin hårddisk. RAR-filer kan innehålla en eller flera filer och mappar, och dessa filer kan vara krypterade och skyddade med lösenord för extra säkerhet.

Förhandsversionen av stödet för dessa nya arkivformat kommer att bli tillgänglig för testare av Windows 11 genom en ny byggnad som släpps senare denna vecka. Exakt när de nya arkivformaten kommer att vara tillgängliga för standardanvändare av Windows 11 är fortfarande oklart.

Via Microsoft

Tips på gratis appar för att använda arkivformat

Vill du inte förlita dig på Microsofts kommande stöd för arkivformat till Windows 11 så finns många gratisappar du kan testa. Här är en lista med några populära favoriter:

  1. 7-Zip: Detta är ett populärt open source-program som kan hantera ett brett utbud av arkivformat, inklusive 7z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR, RAR, och många fler. Det har även stöd för att skapa egna 7z- och ZIP-arkiv.
  2. PeaZip: Ännu ett open source-verktyg, som stödjer över 180 olika arkivformat. Det kan packa och packa upp filer samt även kryptera dem.
  3. Bandizip: Detta är ett lättviktigt, men ändå kraftfullt arkiveringsverktyg som stödjer de vanligaste arkivformaten. Det är gratis för personlig användning.
  4. ExtractNow: Ett annat alternativ är ExtractNow, som har stöd för många arkivformat och gör det enkelt att extrahera flera arkiv samtidigt.
  5. Zipware: Detta är ett snabbt och enkelt program som stödjer de vanligaste arkivformaten, inklusive ZIP, RAR, 7Z, ISO och många fler.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.