Stöd för 8K-upplösningar med Windows 9

microsoft-windows9-logo-pre

Högupplösta skärmar inget problem för Windows 9

Läckta bilder från Windows 9, eller Windows Threshold som nya operativsystemet heter i skrivande stund, visar att Microsoft har implementerat stöd för skärmupplösningar upp till 8K.


Även om marknaden fortfarande kämpar med att acceptera så höga som 4K då priserna fortfarande är höga och mängden filmer få så är det positivt att se framförhållning från Redmond-företaget.

Vi saknar ännu en officiell bekräftelse från Microsoft, men om man ska tro webbsajten PCPortal.ru finns flera indikationer på 8K-stöd i Windows 9.

Skalbara appar

Bland annat har man hittat referenser till att ikoner i nya Windows kan skalas upp till 768 x 768 pixlar och klassiska applikationer rekommenderas ha stöd för skalning upp till 240 dpi i framtiden.

Idag använder de allra flesta fortfarande skärmar på 1080p eller i bästa fall 1440p. Det här är något som absolut kommer att ändras i framtiden och vi behöver nog inte titta längre än till nästa år innan intresset ökar explosionsartat.

Flera bärbara datorer har redan lanserats med skärmupplösningar på 2 880 x 1 800 pixlar eller högre – inte minst Macbook Pro som var bland de första på marknaden med sin retinaskärm.

1440p räcker långt

Jag har själv två skärmar där den ena är en Philips 27-tums med upplösningen 2 560 x 1 440 och den andra en Asus 24-tums i 1 920 x 1 080. Personligen ser jag inte behovet av högre upplösning än vad min Philips klarar, åtminstone inte för vanligt kontorsarbete.

Spel och film däremot har ökad bildkvalitet att erbjuda med högre upplösningar och ökad bitrate, så här har vi mycket spännande att se fram emot.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.