Steam slutar fungera på Windows XP och Vista under 2019

Steam Logo

Valve har bekräftat att spelplattformen Steam inte kommer att fungera på Windows XP och Windows Vista med start från nästa år. Redan den 1 januari 2019 kommer programmet att vägra starta om du kör något av de gamla operativsystemen.

Anledningen är att Valve måste använda sig av säkerhetsuppdateringar till Steam som bara finns med Windows 7 och senare Windows-versioner. Därmed lämnas XP och Vista helt i kylan, vilket betyder att användarna tvingas uppgradera sig eller helt sluta använd Steam.

Dessutom använder den senaste Steam-versionen funktioner från Google Chrome som bara finns i senare Windows-versioner.

Tacksamt nog är det närmare sex månader kvar innan blockeringen kommer, så för de som kan drabbas är det gott om tid att hitta olika lösningar. Den mest uppenbara är så klart att uppgradera datorn med Windows 7 eller senare; men om datorn är riktigt gammal det krävas att även hårdvaran byts ut – och då kan det plötsligt bli betydligt dyrare.

”Starting on January 1 2019, Steam will officially stop supporting the Windows XP and Windows Vista operating systems. This means that after that date the Steam Client will no longer run on those versions of Windows. In order to continue running Steam and any games or other products purchased through Steam, users will need to update to a more recent version of Windows.” – Läs mer

Enligt statistik från Valve själva är det bara 0,22 procent av användarna som kör en 32-bitarsversion av Windows XP. Intressant nog syns inte 64-bitarsversionen av Windows XP eller Windows Vista överhuvudtaget; en indikation på att det är så få aktiva maskiner att de inte syns i statistiken.

Valve arbetar just nu med att göra om stora delar av Steam-klienten för att modernisera mjukvaran.

Bland annat introducerat ett helt nytt chattsystem som utvecklats från grunden med en ny WebRTC-baserad backend. Det betyder kort förklarat att användarnas integritet skyddas bättre, bättre stöd för röstkanaler av högre kvalitet samt att media kan publiceras direkt till chatten.

Läs mer om alla nyheterna i nya Steam-klienten här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.