Microsoft: Vi arbetar med nya generationens Xbox-konsol

microsoft-xbox-one-x-staende
Xbox One X

Microsoft bekräftade under spelmässan E3 att de arbetar på nya generationens Xbox-konsol. Med tanke på att Xbox One har fem år på marknaden är det knappast förvånande; men nu ställer sig många undrande till vad Microsoft kan tänkas koka ihop till sin nya modell.

  • Konsolstriden handlar om spel – inte hårdvara
  • Microsoft går aggressivt fram med 52 spelpresentationer på E3-mässan
  • Sony kan sannolikt inte svara på Microsofts spelkonsol förrän året efter
  • Halo Infinite, Gears of War 5, Forza Horizon 4, Fallout 76 på gång

Xbox One S var bara en mindre uppgradering från ursprungsmodellen Xbox One. De stora förbättringarna var 4K/HDR-stöd och Ultra HD Bluray-spelare. Och därefter kom Xbox One X med en rejäl prestandaskjuts framåt. Här pratar vi gaming i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund.

Kodnamnet på nya spelkonsolen är Scarlett och lansering är att vänta under 2020. Enligt uppgift handlar det om en hel serie med olika produkter under samma kodnamn.

Exakt vad som kommer är givetvis oklart idag. Microsoft har inte avslöjat några detaljer om spelkonsolen. Sannolikt blir den bakåtkompatibel med dagens Xbox One-spel, och potentiellt alla spel från Xbox och Xbox 360 som finns på Microsofts Backward Compatibility-lista.

Xbox One ? versus nästa Playstation

Den stora striden om användarna kommer inte att handla om hårdvara, utan vem som kan erbjuda de bästa konsolspecifika spelen.

Hittills har Sony haft en bättre position på den fronten, men Microsoft tänker inte sitta still i båten. Under E3-mässan presenterades hela 52 spel för Xbox-konsolerna. Bland titlarna som visades finner vi tunga namn som Halo Infinite, Gears of War 5, Forza Horizon 4, Fallout 76 och Cyberpunk 2077.

Microsoft rör sig aggressivt framåt kortsiktigt med mängder av lanseringar, men behåller sin långsiktiga plan för den kommande hårdvaran.

Sony har inte bekräftat när en ny, uppgraderad Playstation-konsol kan släppas. Det spekuleras dock att Playstation 5 inte kommer att lanseras förrän 2021 – i så fall ett helt år efter Scarlett.

Frågan är – kommer Nintendo att ge sig in i striden eller fortsätta köra sitt eget race? Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.