Stäng av din iPhone snabbare med iOS 18

apple ios18 snabb avstangning 2024 meny

Med helt nya iOS 18 har det blivit enklare än någonsin att stänga av din iPhone. En ny ikon i lättåtkomliga kontrollcentret gör att du kan stänga av telefonen lika snabbt som på en Android-telefon.

Med iOS 17 och tidigare versioner av opertivsystemet fanns två andra vägar att gå. Antingen kan du hålla in två fysiska knappar tills en ”Stäng av”-skärm visas och sen svepa för att stänga av telefonen, alterntivt gå via Inställningar > Allmänt > Stäng av för samma sak.

IOS 18 ger dig en snabbare väg med en enkel knapp i kontrollcentret. Bara svep nedåt från skärmens övre, högra kant och tryck på knappen. Svårare än så är det inte. Och du slipper leta efter hur man gör eftersom allt du behöver finns på en naturligare plats.

apple ios18 snabb avstangning 2024 meny 1
Tryck här för att stänga av din mobiltelefon med iOS 18.

Oavsett om du väljer den nya knappen i kontrollcentret, att gå via Inställningar eller hålla in de fysiska knapparna så måste du alltid godkänna avstängningen innan det sker. Det görs genom att du sveper från vänster till höger på den är-du-helt-säker-knappen som visas på skärmen.

En naturlig, framtida förbättring vore att introducera röstdetektering och avstängning utan att du behöver röra din telefon överhuvudtaget.

Med helt nya Apple Intelligence och identifiering av olika röster när man spelar in samtal med iOS 18 bör Apple kunna detektera just din röst och bara låta dig starta om eller stänga av telefonen utan knappar eller menyer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.