iOS 18 varnar för långsamma laddare med iPhone

apple ios18 laddar status 2024

Om du försöker ladda din iPhone med en strömadapter som inte ger tillräckligt många watt så varnar iOS 18 dig. Den nya funktionen upptäcktes av beta-testare som granskade alla nya funktioner i senaste operativsystemet.

Den som har en iPhone kan inte räkna med någon supersnabb laddning då den maximala hastigheten är låst till ynkliga 20 watt, med undantag för vissa modeller som inofficiellt verkar kunna ladda i upp till cirka 25 watt med rätt strömadapter. Det kan jämföras med vissa Android-telefoner som når uppåt 100 watt eller mer.

Faktum är att långsam laddning ofta är bättre för mobiltelefonen då slitaget på batteriet minskar. Du kan använda din telefon längre utan att behöva byta batteriet lika snabbt, vilket sparar dig pengar i längden.

Lästips: Stäng av din iPhone snabbare med iOS 18

Men en strömadapter eller kabel som inte är anpassad för laddningshastigheten som din telefon klarar kan också betyda att du måste vänta onödigt länge på att batteriet ska fyllas. De absolut flesta strömadaptrarna klarar 20 watt idag, men det finns USB-kablar som är anpassade för endast dataöverföring, och de kan vara knepiga att använda för laddning.

apple ios18 langsam laddare batteristatus 2024
När laddningen är onaturligt långsam visas det i laddningshistoriken med iOS 18.

När du använder iOS 18 med din iPhone får du en varning på skärmen om laddningen är onaturligt långsam. Exakt vad som gäller vet vi inte då Apple inte har lagt ut någon officiell information i supportdokumenten än. Minst en Reddit-användare rapporterar att varningen visas när hen använde en 5 watts-laddare i alla fall.

Du kan även kolla historiskt när laddningen har varit under de gränsvärden som Apple har satt för just din mobiltelefon. Gå till Inställningar > Batteri så ser du tiderna på dygnet i en tydlig graf.

En annan nyhet med iOS 18 är att Apple nu tillåter en laddningsbegränsning till mer än bara 80 procent. Du kan ställa in 85, 90 och 95 procent om det passar dig bättre. Tänk bara på att att snabbare laddning och en högre laddningsgrad påverkar batteriets kapacitet och livslängd.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.