Stäng av Adobe Flash i Google Chrome

Google Chrome Logo 2016

Om det är något som snabbt kan dränera batteriet i din bärbara dator eller tablet så är det Adobe Flash. Tekniken har dominerat i många år men eftersom allt fler överger den till fördel för HTML5 och andra lösningar så rekommenderar vi att du slår av Flash i webbläsaren Google Chrome.

Flash kommer förinstallerad och är aktiverad som standard. Tacksamt nog är det förhållandevis enkelt att avaktivera Flash på bara några sekunder. Din dator kommer att tacka dig, vi lovar.

Inaktiva Flash i Chrome

Så här stänger du av Adobe Flash i Chrome

  1. Gå till aktivitetsfältet
  2. Skriv in följande: chrome://plugins
  3. Leta upp Adobe Flash i listan.
  4. Klicka på Inaktivera.
  5. Klart!

Svårare än så är det inte.

Hela fältet med Adobe Flash ska nu vara gråmarkerat och det betyder att du kan surfa utan att det drar en himla massa ström från batteriet.

Det betyder också att visa webbsajter inte kommer att fungera på bästa sätt om de fortfarande bygger på Flash. Ett råd är att antingen byta ut dem (om möjligt) mot andra, moderna lösningar som använder HTML5, eller aktivera Flash igen.

Om du vill kolla så att Flash verkligen inte fungerar kan du besöka den officiella testsidan. Gå längst ner på sidan och se om det färggranna trädet laddas.

Adobe Flash testsida

Det ska se ut som på bilden här ovan, grått och trist. I så fall är allt som det ska vara. Ser du en färggrann bild däremot så behöver du eventuellt göra om stegen ovan. Alternativt starta om webbläsaren först, även om det inte ska behövas.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.