Netflix börjar med HDR – Marco Polo först med bildtekniken

Netflix WIndows 10

Nu när 4K-upplösning blir allt vanligare är det många som undrar när 8K ska göra sin debut. Med all sannolikhet kommer vi att få vänta bra länge innan tillverkarna dubbla upplösningen i våra tv-apparater ännu en gång – istället är det mer troligt att HDR får ta större plats.


Och kanske är det därför som populära filmtjänsten Netflix nu presenterar HDR-stöd för kommande material. Först ut är omtyckta serien Marco Polo som drar nytta av High Dynamic Range. Vad det innebär är att videomaterialet kan göra ljusare partier ljusare och de mörka ännu mörkare. Det blir en snyggare och naturligare bild helt enkelt.

Sedan mitten på mars har Netflix erbjudit såväl Dolby Vision som HDR10 till tv-apparater som klarar detta. Med första säsongen av Marco Polo som en första testserie så kommer inom kort fler att göra debut. Vad sägs om hyllade Daredevil vilken representanter för Netflix säger är på gång i HDR.

Amazon har visat HDR-film i ett år

Det är inte bara Netflix som är intresserad av att visa filmer och serier i HDR – även Amazon har ett finger med i den syltburken. Faktum är att Amazon har visat filmer i HDR sen juni förra året. Kanske inga höjdare med Mozart in the Jungle och Red Oaks, men ändå.

Ett problem som måste lösas är det faktum att videornas bitrate är så låg att artefakter visas. Det är visuella fel som dyker upp eftersom det inte finns tillräcklig mängd information för att visa filmerna i hög upplösning och med HDR. Det fungerar, men det behövs mer för en bra bild.


Det hjälper inte att vi får mer en ljusare respektive mörkare bild som påstås ge ett naturliga resultat när grafiska fel dyker upp. Det förstör upplevelsen och ingen kommer att bry sig om HDR – hur behagligt det än må var.

Netflix kan vara den första filmtjänsten att implemenetera 4K- och HDR-filmer i bra kvalitet utan att det svider i ögonen. Givetvis krävs inte bara en tv-apparat som klarar både hög upplösning och HDR-tekniken, det behövs en rejäl internetanslutning också.

Bluray är döende men vinner än

Bluray påstås vara ett döende format och jag håller med. Alla tekniker kommer någon gång att dö i takt med att tekniken blir allt bättre och utvecklas. Så fort något släpps påbörjar resan mot slutet, men då internet via fiber inte är så brett utbyggt och man fortfarande får betydligt bättre bild- och ljudkvalitet på Bluray-skiva så lär det inte försvinna på ett bra tag.

Försök att strömma högupplöst film i 4K med hög bitrate och ljudformatet DTS-HA Master Audio. Tips: Det går bara inte. Filmtjänsterna måste kompromissa hårt och här vinner Bluray-formatet med hästlängder.