Spotify testar Car Thing – spelare för bilen som samlar data om dig

spotify car thing

Spotify har släppt en smart högtalare för bilen. Målet är att släppa en pryl som analyserar dina musikvanor i bilen och produkten kallas kort och gott ”Car Thing”.


Spotify har inte släppt Car Thing på marknaden än. Det handlar om en liten skara användare som får prova enheten i sina bilar. Och de som väljs ut måste ha en prenumeration på Spotify Premium.

Car Thing ansluts till 12-voltsuttaget i bilen och använder bluetooth mot både bil och mobiltelefon. Det finns en liten skärm som visar vad som spelas samt ett fåtal knappar. Men det är också allt.

Spotify har varit sparsamma med information om vad Car Thing faktiskt klarar.

Idag känner vi till att enheten styrs med rösten och initieras genom röstkommandot ”Hey Spotify”. Därefter kan användaren utföra olika kommandon som styr spelningen av musik och podcasts.


Spotify har bekräftat att Car Thing samlar data om hur du använder musiktjänsten via enheten. Det är också huvudsyftet med Car Thing – att berätta hur du lyssnar på musik och podcast när du kör bil.

Huruvida slutmålet är att släppa Car Thing på marknaden så att vi kan köpa den är dock oklart.

Faktum är att Spotify kanske inte alls släpper den, utan fokuserar helt på mjukvara framöver. För Spotify säger tydligt att de tänker bli världens främsta plattform för ljud, inte hårdvara.

Samtidigt vet vi att Spotify registrerat varumärkena Voice Thing och Home Thing.

Det indikerar att företaget tänker längre än bara musik, podcasts och bil i samma mening. Men det kan också vara ett sätt att skydda sig mot andra företag som vill köpa in sig i samma Thing-varumärke.

Vad tror du om Spotify Car Thing? Är det här en produkt du kan tänkas prova? Eller är du nöjd med hur Spotify fungerar i mobilen eller ditt smarta underhållningssystem i bilen?

Läs mer om nyheten på Spotifys officiella nyhetssida.