Spotify slutar med P2P för sin musiktjänst

spotify-logo

Spotify arbetar just nu med att successivt ta bort P2P-funktionerna i systemet då dessa inte längre behövs. Tidigare har peer to peer varit ett sätt att hålla kostnaderna nere, något som inte längre är nödvändigt.

Istället ska all data hämtas från dedikerade servrar för att kunna ge en så stabil och säker upplevelse som möjligt. Fler än 24 miljoner användare kan Spotify ståta med och det finns tillräckligt med bandbredd för att hantera den enorma datamängden.

Cirka 80 procent av alla låtar som spelas via Spotify strömmar idag från andra användare och inte Spotifys egna servrar. Detta kommer alltså att ändras under de kommande månaderna tills P2P inte längre finns med i bilden.

Det betyder att mängden data som används för varje konto kommer att minska då man inte längre behöver dela med sig av sin internetanslutning till andra. Utmärkt för de som har mobilt internet eller en fast men långsam anslutning.

Spotify fortsätter att utvecklas och är sen lanseringen min absoluta favorit när det kommer till musiktjänster. Konkurrenterna är många, men Spotify håller undan med ett utmärkt urval av musik och stabila tjänst.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.