Facebook vill sälja dina rörelsemönster till reklamföretag

facebook-logo.png

Facebook planerar att registrera rörelsemönster hos alla som använder den nya tjänsten Nearby Friends för att sedan kunna sälja datan till reklamföretag.

Nearby Friends, eller Vänner i närheten som det heter på svenska, används för att man ska kunna se var ens vänner är direkt via Facebook. Ett utmärkt tillfälle för Facebook att lagra data som sedan kan säljas vidare – och det är precis vad man planerar att göra.

Slutmålet är riktad reklam mot användare, reklam som baseras på vart man befinner sig och har varit. I skrivande stund ligger dock all lagrad data overksam tills det sociala nätverket bestämmer sig för att faktiskt göra något med den.

Facebook har inte längre problem med att dra in pengar på sin tjänst då man bara under fjärde kvartalet förra året drog in 2.84 miljarder dollar bara på reklam – en siffra som aktieägarna garanterat vill få upp ytterligare.

Nearby Friends är en valfri funktion att aktivera och fungerar i skrivande stund bara med amerikanska konton.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.