Spotify finns nu på Windows Store — slår iTunes på fingrarna

Spotify Windows Store

Spotify finns nu att ladda ner från Windows Store. Den kända musiktjänsten slår konkurrenten iTunes på fingerarna och blir först att kunna installeras från Microsofts appbutik — vilket gör den tillgänglig i Windows 10 S.

Musiktjänsten är tillgänglig på Windows Store i samtliga länder där Spotify går att använda. Gränssnittet är i det närmaste identiskt med det till vanliga applikationen, så alla som tidigare provat Spotify vet hur det fungerar.

Den kanske största skillnaden är att alla uppdateringar till Spotify från Windows Store kommer via butiken och inte direkt från Spotify. Knappast någon större förändring och du får ändå alla funktioner som vanligt.

Apple har i sin tur lovat att iTunes ska komma till Windows Store men utan att ge något närmare datum än lansering under 2017. Det betyder att det kan dröja flera månader som ger Spotify ett betydande försprång i butiken.

Med det sagt är det jämförelsevis få som faktiskt använder Windows Store eller ens har någon nytta av att göra det; så försprånget behöver inte nödvändigtvis betyda något för konkurrensen. Och gissningsvis lägger Apple inte några större resurser på att ta iTunes till Windows Store idag.

Microsoft har sagt att företaget tänker ta flera stora applikationer och tjänster till Windows Store för att möta kraven med lanseringen av Windows 10 S. Med Spotify och iTunes är det ett stort steg i rätt riktning. Inte minst föra att på sikt nå Microsofts mål att slå konkurrenten Google på fingrarna i budgetsegmentet och på skolorna.

ChromeOS har ett stort fäste inom skolmiljön tillsammans med Apples datorer. Det är en trend Microsoft vill bryta med Windows 10 S, men för att lyckas krävs en stor applikationsbas med tunga namn som just Spotify. Frågan är om Microsoft redan har missat tåget eller om de kan hämta in förlorad tid, vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.