Android 2.1 och äldre stängs ute från Google Play

Android Logo 950 x 500

Har du en mobiltelefon eller surfplatta med Android 2.1 ”Eclair” är det hög tid att uppgradera till något nyare. Faktum är att det varit hög tid i flera år nu, men Google har beslutat sig för att permanent stänga dörren till Google Play för den gamla Android-versionen — så nu är det extra bråttom.

Den 30 juni sker förändringen som betyder att din telefon eller surfplatta hamnar ute i kylan. Det har nu gått sju år sen Eclair lanserades och versionen har en egen, gammal version av Google Play som inte längre kommer att underhållas.

Och nyheten kommer inte att påverka värst många användare då Android 2.1 har nästan omätbart låga 0,1 procent av marknaden. Android 2.3 ”Gingerbread” som är nästa version stannar på endast 0,8 procent.

De få som har kvar sina gamla Android-prylar kommer att märka förändringen den 30 juni genom att applikationer inte kan installeras den officiella vägen via Google Play Store. Det går fortfarande att ladda ner APK-filer och manuellt installera dem, men via Google blir inte längre möjligt.

Eftersom appbutiken stängs blir det en stor säkerhetsrisk för alla gamla enheter då APK-filer enkelt kan prepareras med skadlig kod. Och att installera dem på en Android-enhet med äldre version än Android 4.4 ”KitKat” är absolut inte att rekommendera då Google endast tillhandahåller säkerhetsfixar för den versionen och uppåt.

Så vilka telefoner kan då tänkas omfattas av de nya begränsningarna? Jo, kanske kommer du ihåg modeller som Sony Ericsson Xperia X10 Mini, HTC Google Nexus One, HTC EVO 4G och Samsung Galaxy S GT-i9000? Här är en lista över alla mobiltelefoner som släpptes med Android 2.1.

Har en du telefon med Android 2.1 eller äldre? Skriv gärna en rad och berätta varför du har kvar den, och om du har en nyare telefon som du använder. 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.