Spotify Car Thing slutar fungera – du förlorar dina pengar

Spotify Car Thing

Musiktjänsten Spotify har nyligen meddelat att de lägger ner sin enhet Car Thing. Car Thing, som lanserades med stor förväntan, skulle revolutionera bilupplevelsen för musikälskare. Tyvärr har projektet mött många utmaningar och misslyckanden, vilket har lett till beslutet att avsluta produktionen.

Vad är Spotify Car Thing?

Car Thing är en pryl från Spotify som syftar till att förbättra musikupplevelsen i bilen. Enheten, som monteras på bilens instrumentbräda, ger användaren möjlighet att enkelt styra och spela musik från Spotify. Car Thing är utrustad med en pekskärm och fysiska knappar, samt röststyrning, vilket gör det möjligt att navigera genom Spotifys bibliotek utan att behöva röra sin mobiltelefon.

Funktioner och användning

 • Pekskärm: En lättanvänd pekskärm för att bläddra genom spellistor, album och podcaster.
 • Fysiska knappar: Fyra förinställda knappar som kan programmeras för att snabbt komma åt favoritspellistor eller radiokanaler.
 • Röststyrning: Möjlighet att använda röstkommandon för att spela, pausa eller byta låt.
 • Anslutning: Car Thing ansluts till bilen via Bluetooth och kräver en aktiv Spotify Premium-prenumeration.
spotify car thing 2024

Varför fungerade inte Car Thing?

Det finns flera anledningar till varför Car Thing inte lyckades få fotfäste på marknaden:

 1. Begränsad målgrupp
  • Car Thing var endast kompatibel med Spotify Premium-användare, vilket begränsade dess potentiella användarbas.
  • Enheten var också designad för att fungera bäst i nyare bilar med Bluetooth, vilket uteslöt många ägare av äldre fordon.
 2. Hård konkurrens
  • Många moderna bilar kommer redan utrustade med avancerade infotainmentsystem som Apple CarPlay och Android Auto, vilka erbjuder integrerad Spotify-stöd.
  • Dessa system erbjuder fler funktioner och en mer sömlös integration med bilens övriga funktioner, vilket gör Car Thing överflödig.
 3. Tekniska problem
  • Användare rapporterade flera tekniska problem med Car Thing, inklusive anslutningsproblem, långsam respons på röstkommandon och buggiga uppdateringar.
  • Dessa problem påverkade användarupplevelsen negativt och bidrog till den låga efterfrågan.
 4. Marknadsföringsutmaningar
  • Car Thing lanserades som ett experimentellt projekt och marknadsfördes inte brett, vilket resulterade i låg synlighet och medvetenhet bland potentiella kunder.

Köpare förlorar sina pengar

Spotify släppte Car Thing till ett relativt högt pris på 90 USD. Omräknat är det cirka 1 200 kronor inklusive moms.

Car Thing släpptes 2021 och lades ner ungefär året därefter. Trots nedläggningen valde Spotify att fortsätta sälja prylen för 50 USD, ungefär 670 kronor inklusive moms.

Den som köpt prylen blir nu av med alla sina pengar. Spotify erbjuder inget inbyte, du får inga gratismånader på musiktjänsten.

Den som köpte Car Thing kastade pengarna i sjön helt enkelt. Spotify tycker att du ska fabriksåterställa hårdvaran och sen kassera den. Helst på återvinningen som du bör så klart.

Beslutet från Spotify skadar bolagets anseende och det blir svårare för användarna att lita på bolagets ord framöver. Varför ska man lita på ett bolag som fortsätter sälja en nedlagd produkt som dessutom stängs ner helt kort därpå?

Google Stadia kontroller

Spotify borde ha gjort som Google med Stadia

När Stadia-kontrollern inte längre gick att använda med speltjänsten Stadia valde Google att göra två saker:

 • Öppna kontrollern för användning utanför Stadia-tjänsten’
 • Återbetala pengarna till köparna

För en gångs skull tog Google den ansvariga vägen och gav användarna vad de önskade, och det kostade bolaget pengar på kuppen.

Spotify har valt den andra vägen.

Via Reddit, Spotify

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.