Spotify börjar med ljudböcker

Spotify

Musiktjänsten Spotify har breddat sig rejält de senaste åren. Förutom musik så erbjuder tjänsten bland annat podcasts och nu även ljudböcker. Fler än 300 000 ljudböcker.

Amerikanska användare kan idag köpa ljudböcker direkt från Spotify. Köpupplevelsen har fått ett helt nytt utseende som särskiljer sig från musikdelen och att lyssna på podcasts.

spotify books newsrooms press image 2022

En del av köpupplevelsen som skiljer sig är att ljudböcker inte ingår i Premium-abonnemang. Du måste köpa varje bok separat och även om du är Premium-användare så finns ingen rabatt att hämta.

Det är en stor skillnad mot Audible som erbjuder både rabatter och andra förmåner till sina prenumeranter.

Ljudböcker är inte släppt i Sverige än

Starting today, Spotify listeners in the U.S. will be able to purchase and listen to more than 300,000 audiobook titles—making our platform a true all-in-one destination for everyone’s listening needs.

Spotify

Just nu går det inte att köpa ljudböcker via Spotify i Sverige. När stödet släpps här så kan du söka på ljudböcker och se dem i sökresultatet, precis som musik och böcker.

Alla böcker går att ladda ner till din mobiltelefon eller dator så att du kan lyssna offline.

spotify ljudbocker 2022
Foto: Spotify

Ljudböcker som du inte äger är tydligt märkta med en låsikon som indikerar att du måste köpa den först. Du kan dock inte köpa ljudböckerna direkt via en mobilapp, istället dirigeras du om till en webbsida i din favoritwebbläsare.

Därför satsar Spotify på ljudböcker

Även om ljudböcker står för en liten del av den totala försäljningen av den totala bokförsäljningen globalt så är det en kraftigt växande marknad.

Enligt Nir Zicherman som ansvarar för ljudböcker på Spotify så växer segmentet med 20 procent från år till år.

Spotify arbetar aktivt med att utforska nya möjligheter. Ljudböcker är något som musiktjänsten har diskuterat aktivt med sina industripartners. Lösningen blev ”det bästa sättet att aktivera ljudböcker och lära människor att interagera med individuella titlar”.

Huruvida det är tillräckligt för att locka användarna att öppna plånboken återstår att se. Nir Zicherman har bekräftat att Spotify tänker använda sig av en prissättning som är konsekvent med industrinormen.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.