Spela upp MKV-filer på din Xbox One – officiellt stöd på gång

new-xbox-one-controller-phantom-black-special-edition

Microsoft kommer att uppdatera Xbox One med stöd för uppspelning av MKV-filer.

Stödet är en del av Redmond-företagets mål att göra konsolen till en fullfjädrad mediamaskin och man börjar med att släppa en ny mediaspelare som blir kraftigt förbättrad jämfört med den i Xbox 360.

Den nya spelaren kan initiellt bara spela upp filer via anslutet USB-minne medan trådlös via DLNA är på gång. Innan året är slut säger sig Microsoft ha stödet klart för bland annat MKV, MPEG2 TS och animerad GIF – för att bara nämna några av de många filformat som kommer att kunna användas.

Längst ner i artikeln finns en officiell lista från Microsoft över befintliga/kommande filstöd!

Ny Friends-sektion, strömma tv och uppdaterad SmartGlass

Förutom en ny mediaspelare så ger nästa stora uppdatering flera spännande nyheter. Så som en uppdaterad Friends-sektion som begåvats med ett förbättrat gränssnitt. Man har även lagt in möjligheten att strömma tv direkt till en surfplatta via SmartGlass och lagt in nya inställningsmöjligheter för spelkontroll samt tillbehör.

En mycket intressant funktion som många lär uppskatta är att man sen tidigare kan ansluta en tv-box direkt till Xbox One via HDMI och sedan se tv på konsolen. Kring denna funktion finns mycket nytt att hämta, exempelvis som ovan nämnt möjligheten att strömma visad tv direkt till en surfplatta.

Förbättrad tv-upplevelse

De marknader som stöder OneGuide får nu en miniguide längst ner på skärmen som visar information om programmet man tittar på och även se vad andra kanaler visar utan att man behöver byta kanal.

Man kan även starta konsolen från strömsparläge direkt till tv-visning vilket snabbar upp för en del och stöd har implementerats för det nya tv-tillbehöret från Microsoft som öppnar för visning av okrypterad marksänd tv.

Detta lyfter Xbox One rejält

Största konkurrenten Playstation 4 har ända sen lanseringen sålt bättre än Xbox One globalt sett och även om Sony haft fördelen att finnas på fler marknader så är det ett hårt slag för Microsoft.

Med de nya funktionerna till Xbox One och en breddad marknad med lansering i bland annat Sverige så lär vi se betydligt bättre försäljningssiffror för One-konsolen i framtiden. Båda Xbox One och Playstation 4 är utmärkt spelkonsoler, frågan är vilken som är bäst på allt som inte har med spel att göra. Med nya uppdateringen så drar Xbox One ifrån ordentligt och Sony får det tufft om inget görs med ny mjukvara.

Läs mer om nya uppdatering på den officiella webbsajten för Xbox.

Hela filstödet för uppspelning på Xbox One:

3gp audio
3gp video
3gp2
aac
adts
animated gif
asf
avi divx
avi dv
avi uncompressed
avi xvid
bmp
jpg
gif
h264 avchd
mjpeg
mkv
mov
mp3
mpeg 1 ps
mpeg 2
mpeg 2 hd
mpeg 2 ts
mpeg 4 h264 aac
mpeg 4 sp
png
tiff
wav
wma
wma lossless
wma pro
wma voice
wmv
wmv hd

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.