Snart kan du testa Windows 9 – testversions släpps i höst


microsoft-windows-logo-2013

Windows 9 kan släppas som en första förhandsversion under september eller oktober.

Enligt källor till Mary Jo Foley på webbsajten ZDNet rör det sig om en så kallad ”technology preview” för kommande Windows med kodnamnet ”Threshold”.

Vad vi har att vänta oss är ett operativsystem som optimerats för användning med tangentbord och mus snarare än pekskärm. Det är precis tvärtom mot Windows 8 som med Metro-gränssnittet istället flörtade med tillverkarna som börjat släppa pekskärmar till höger och vänster.

Andra nyheter som har läckt ut i förtid är möjligheten att köra pekskärmsappar för Metro-gränssnittet (eller Modern UI som det även kallas) direkt i skrivbordsläget. Vi får även tillbaka startmenyn, sidomenyerna som kallas ”charms bars” försvinner och assistenten Cortana kan eventuellt byggas in direkt i Windows.

Kan döpa om Internet Explorer

Det har även pratats om att Microsoft tänker döpa om webbläsaren Internet Explorer då namnet länge har förknippats med något dåligt. Idag är Internet Explorer en riktigt snabb webbläsare, något som absolut inte var fallet för några år sedan. Ett nytt namn ändrar inte det faktum att vi pratar om Internet Explorer, men Microsoft vill begrava dåtiden och fokuserat framåt – något som är helt förståligt.

Huruvida namnändringen faktiskt blir aktuell och om den kommer med Windows 9 återstår att se. Vad vi vet är åtminstone att Windows 9 måste bjuda på många stora nyheter och förbättringar för ett positivt mottagande. Med Windows 8 var det många som blev otroligt besvikna och Microsoft lär inte vilja göra om sina tidigare misstag.

Läs mer på ZDNet om Windows 9 ”technology preview”.