Spåra din Chromebook med Android Device Manager

acer chromebook front

Android Device Manager kan numera användas för att spåra borttappade eller stulna Chromebook-datorer. Denna möjlighet har tidigare varit begränsad till administratörer på skolor och företag — men nu äntligen kan privatpersoner hitta sina datorer över internet.


Så hur är det då möjligt? Jo, om man använder Android-applikationer på sin Chromebook krävs en speciell version av Google Play Services, vilken finns på alla mobiltelefoner och surfplattor som har Google Play Store installerad. Med denna installerad kan Android Device Manager dra nytta av spårfunktionaliteten och via internet spåra upp datorn.

Det betyder också att privatpersoner nu kan radera sin privata information genom att göra en återställning över internet. Man kan även mörka skärmen och visa en meddelanderuta om att datorn har hittats av Android Device Manager. Förutsatt att den som eventuellt stal datorn inte har hunnit återställa den själv — då går funktionen (och datorn) förlorad för alltid.

Få modeller stöds idag — kolla om din Chromebook fungerar

I skrivande stund är det oklart om Google medvetet lagt in stödet för Android Device Manager eller om det är ett tursamt resultat av att Google Play Services finns på de berörda enheterna. Vi hoppas att Google ordnar ett fullständigt stöd för spårning och radering av information som ger användarna den säkerhet som de behöver.

Att funktionen inte är komplett märks på att det bara är Asus Flip, Acer R11 och Chromebook Pixel 2015 som med betakanalen för Chrome OS kan använda Android Device Manager. Om du har en Chromebook av annan modell och kan prova vore vi tacksamma, kanske har Google uppdaterat med stöd för fler modeller redan idag?


Tycker du att spårning av Chromebooks är en bra funktion? Kommentera och berätta vad du tycker!