Sony WH-1000XM5 – tänk på detta innan du köper

sony wh 1000xm5 gravit 2022

Sony WH-1000XM5 är 2022 års flaggskeppshörlurar med förbättrad brusreducering, en helt ny design, bättre ljudkvalitet och ett högre pris. Här går vi igenom allt du måste tänka på innan du tar fram plånboken. Alla viktiga detaljer, specifikationer och även ett köpråd längst ner.

Det här måste du veta om Sony WH-1000XM5

Lästips: Det här säger professionella recensenter om WH-1000XM5

Marknadens kanske bästa brusreducering

Om det är något som Sony har lyckats med så är det brusreduceringen. WH-1000XM5 förfinar snarare än revolutionerar vad de tidigare generationernas hörlurar redan gjorde riktigt bra.

Varje öronkåpa har fyra utåtriktade mikrofoner som analyserar ljudet från omgivningen och stör ut det innan dina ljudvågorna tas upp av dina öron.

Funktionen “Auto NC Optimizer” är hela tiden aktiv och anpassar brusreduceringen utifrån din nuvarande situation. Om du går längs en trafikerad gata så fungerar brusreduceringen på ett sätt och om du är på ett café så anpassar sig hörlurarna automatiskt efter det.

Hjärnan i brusreduceringen är Sonys egna och (för WH-1000XM5) nyutvecklade signalprocessor V1 som arbetar tillsammans med brusreduceringsprocessorn QN1.

Lång batteritid

Upp till 30 timmars användning får du med WH-1000XM5. Det är inte marknadsledande, men det är helt klart längre än med många andra hörlurar.

Om du behöver toppa batteritiden inför exempelvis en resa så kan du snabbladda batteriet. Med bara 3 minuters laddning så får du 3 timmars användning.

Det ingår en USB-sladd för anslutning till exempelvis en strömadapter eller en powerbank för dig som ofta är på resande fot.

Strömadapter ingår inte

Det här är ett mindre problem eftersom de flesta redan har en strömadapter hemma, men det ingår inte någon sådan i köpet med WH-1000XM5.

För snabbast laddning krävs en strömadapter som stöder USB PD och klarar 5V/2A alternativt 9V/3A.

Du kan även använda långsammare laddare som inte stöder snabbladdning. Strömadaptern måste du klara 1.5A eller bättre för optimal laddningshastighet.

I värsta fall kan du ladda dina hörlurar via en vanlig dator. Det är inte rekommenderat av Sony eftersom de inte garanterar att laddningen fungerar med precis alla datormodeller på marknaden.

Visste du? Om hörlurarna är påslagna när laddningen initieras så stängder de automatiskt av sig.

Läs mer om laddning av WH-1000XM5 på Sonys officiella supportsida här.

Kompanjon-app för Android & iOS

Du kan ansluta WH-1000XM5 till din mobiltelefon, surfplatta eller dator utan exakt drivrutiner eller appar. Men om du vill använda hörlurarna fullt ut så måste du ha kompanjon-appen Headphones Connect på enheten.

Med appen ställer du in alla viktiga funktioner, justerar ljudet och brusreduceringen, samt uppdaterar hörlurarna till den senaste versionen av mjukvaran.

Headphones Connect har inbyggd equalizer, inställningar för personanpassat ljud med 360 Reality Audio, anslutningsguide för förstagångsanvändare och mycket mer.

Du rekommenderas att ladda ner och använda appen om du planerar att skaffa WH-1000XM5 eller någon annan, nyare hörlursmodell från Sony.

Ladda ner Headphones Connect för mobilen här:

sony wh 1000xm5 gravit etui 2022
Kåporna kan vridas, men hörlurarna går inte att vika ihop inför resan.

Hörlurarna är inte vikbara / kan inte fällas ihop

Den här punkten är nog inte den roligaste för alla er som reser mycket. Men WH-1000XM5 går inte att vika eller fälla ihop.

På sin höjd så kan du vrida kåporna 90 grader för att de ska ta lite mindre plats, men om du hoppats på att WH-1000XM5 skulle vara lika portabla som WH-1000XM4 eller WH-1000XM3 så får du tänka på.

Nämnvärt är att huvudbygeln är rejält flexibel och enkelt kan vridas åt olika håll utan att hörlurarna (förhoppningsvis) tar skada. Bristen på styvhet är en liten tröst, men kanske hjälper det lite om du måste trycka ner hörlurarna i en liten, liten väska.

Visste du? Det ingår ett förvaringsetuit/fodral som skyddar dina hörlurar när du exempelvis inte använder dem hemma eller tar med lurarna på en resa.

Hörlurarna är inte vattentåliga / vattentäta

De flesta hörlurarna av typen over-ear och on-ear saknar vattentålig design, och Sonys hörlurar är inget undantag.

De saknar helt vattentålighet vilket betyder att du aldrig ska använda dem i våta miljöer. Undvik regn och torka av dem omedelbart om de blir blöta.

Om de blir smutsiga så ska du torka av dem med en lätt fuktad trasa, men de får inte sköljas under rinnande vatten. Du får inte ens placera hörlurarna i en väska med en kall PET-flaska eftersom fukten som bildas vid hörlurarna kan skada dem.

Sony detaljerar vad du kan och inte kan göra med hörlurarna på den här supportsidan.

sony wh 1000xm5 sidan svart 2022
Så här ser hörlurarna ut från sidan. Bättre än WH-1000XM4 vågar vi mena.

Parkoppla mot två enheter samtidigt

En välkommen nyhet med WH-1000XM5 är att du kan använda hörlurarna mot två parkopplade enheter samtidigt.

Det betyder inte att du kan få ljud från exempelvis mobiltelefonen och datorn samtidigt, däremot att hörlurarna automatiskt växlar mellan enheterna när du väljer att spela ljud från ena eller andra enheten.

Stöd för LDAC men inte aptX / aptX HD

Sony har inkluderat stöd för bluetooth-kodekar som SBC (alla hörlurar klarar SBC idag), AAC samt sin egen, högkvalitativa kodek kallad LDAC. Däremot stöds inte populära kodekar som aptX och alla dess varianter.

Sony LDAC stöder en bitrate på upp till skyhöga 990 kbps och högupplöst ljud på 32-bit/96kHz med mobiltelefoner som klarar det. Enligt Sony kan LDAC skicka upp till tre gånger mer data över Bluetooth än andra jämförbara kodekar tack vare effektivare kodning och optimerad paketering av data.

Det kan jämföras med SBC som ”bara” klarar 328 kbps och aptX HD som klarar 576 kbps.

Visste du? Apple iPhones stöder SBC och AAC, däremot inte LDAC. Om du vill få högsta möjliga ljudkvalitet med WH-1000XM5 så måste du ha en Android-telefon.

Lästips: 12 tips för att hitta det bästa bluetooth-headsetet (2022)

Officiella produktvideon från Sony på YouTube

Därför ska du köpa Sony WH-1000XM5

Att designa om de premiumfokuserade, brusreducerande hörlurarna var inte helt utan risk, men Sony WH-1000XM5 är en sonisk triumf.

What Hi-Fi
  • Brusreduceringen: Brusreduceringen var redan fantastiskt bra med de två föregångarna i serien, men WH-1000XM5 tar det hela ännu ett steg och erbjuder fenomenal reducering av omgivningsljud. Perfekt för situationer när du vill fokusera på det som är viktigt istället för allt som händer runtomkring.
  • Ljudkvaliteten: Det går inte att komma undan hur mycket bättre WH-1000XM5 låter jämfört med sina föregångare. Ljudet är mer balanserat och justeras enkelt med den utmärkta kompanjon-appen för mobilen.
  • Designen: De här hörlurarna sitter skönt på huvudet, är fjäderlätta och kan användas länge utan att du upplever dem som en begränsning i vardagen. Alla kanske inte gillar den nya designen, men den är ett praktiskt lyft mot de tidigare modellerna i serien. Dessutom är batteritiden riktigt bra, så du behöver inte ladda dem i tid och otid.

Därför ska du inte köpa Sony WH-1000XM5

  • Inget superlyft från föregångaren: Visst är WH-1000XM5 ett lyft från föregångare som WH-1000XM4, men det är inte en revolution. Du kan spara en hel del pengar på att köpa WH-1000XM4 och få nästan allt som de nyare hörlurarna erbjuder. Just nu kostar föregångaren under 3 000 kronor vilket är 1 500 kronor lägre än WH-1000XM5.
  • Designen är inte vattentålig: Designen är inte vattentålig eller vattentät, vilket betyder att minsta kontakt med vatten som tränger in kan förstöra hörlurarna. Du bör aldrig använda WH-1000XM5 i våta förhållanden, som i regn eller i områden med extrem luftfuktighet.
  • Går inte att vika ihop: Den här punkten är för dig som reser eller åker kollektivtrafik ofta. WH-1000XM5 kan inte vikas ihop vilket gör dem knepigare att ta med utanför hemmet. Inget problem för dig som ofta har lurarna hemma eller på kontoret, men förvaringen blir alltid snäppet värre än med föregångarna.
  • Priset: De här hörlurarna är rejält dyra. Du får en del fördelar som föregångarna inte har, men också ett mycket högre pris. Faktum är att du får nästan allt som WH-1000XM5 erbjuder för 1 500 kronor mindre med WH-1000XM4.

Här köper du Sony WH-1000XM5

När vi kollar priset på hörlurarna med Prisjakt så finns hörlurarna att köpa för ungefär 4 500 kronor (priset hämtades den 18 september 2022).

Här är tips på några svenska återförsäljare:

Om du vill spara en hel del pengar och ändå köpa ett par riktigt bra hörlurar så är föregångaren WH-1000XM4 ett bra val. De har mycket god ljudkvalitet, nästan lika bra brusreducering OCH du kan vika ihop dem. När vi kollar priset så går de att köpa för strax under 3 000 kronor.

Här är tips på svenska återförsäljare av WH-1000XM4:

Viktiga specifikationer om WH-1000XM5

Allmänt
Typ av produktHörlurar – Bluetooth – trådlös, kabelansluten – 3,5 mm kontakt
Vikt250 g
FärgSvart
FunktionerBeröringskontroll
Max manöveravstånd10 m
Ljudutgång
HörlursmodellFullstorlek
Hörlurar, kopptypStängd
HörlursteknikDynamisk
AnslutningsteknikTrådlös, kabelansluten
Trådlös teknikBluetooth
Bluetooth ljud-codecSBC, AAC, LDAC
BluetoothversionBluetooth 5.2
Bluetooth-profilerHandsfree-profil (HFP), Headset Profile (HSP), Advanced Audio Distribution Profile (A2DP), Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP), Serial Copy Management System (SCMS-T)
LjudeffekterDigital Sound Enhancement Engine Extreme (DSEE Extreme), Ambient Sound Mode, 360 Reality Audio
Active Noise CancelingJa
Frekvensrespons4 – 40000 Hz
Membran30 mm
MagnetmaterialNeodymium
EgenskaperHD Noise Canceling Processor QN1, Google Fast Pair, Funktion för snabb uppmärksamhet, Atmospheric Pressure Optimising, Microsoft Swift Pair, Speak-to-Chat
Mikrofon
FormfaktorInbyggd
Inkluderade mikrofoner8
Anslutningar
AnslutningstypUSB (endast ström)
Bluetooth
Hörlurar (minihörlurskontakt, stereo 3,5 mm)
Internet of ThingsJa
AssistenterGoogle Assistant, Alexa
KabelJa, ingår i lådan
KabeldetaljerUSB-laddningskabel – avtagbar
Ljudkabel – avtagbar – L formad / mini-telefon stereo 3,5 mm – 1.2 m
Batteri
BatteriHörlursbatteri laddningsbart
Driftstid (upp till)32 timme/timmar
BatteritidKontinuerlig uppspelning (aktiv brusreducering på): upp till 24 timmar
Kontinuerlig uppspelning (aktiv brusreducering av): upp till 32 timmar
Laddningstid3.5 timme/timmar
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.