SoftMaker Office 2018 finns nu till Linux – ladda ner beta-versionen idag

softmaker office 2018 box art

SoftMaker Office 2018 är ett komplett paket med kontorsprogram för Linux. Programsviten har fullt stöd för Office-filer från Microsoft och finns nu att ladda ner gratis som beta-version.

Linux-versionen kommer bara kort efter att den tyska utvecklaren släppt beta-versionen av SoftMaker Office 2018 för Windows. Båda använder ett omarbetat gränssnitt och sömlös kompatibilitet med andra Office-program.

Programmen som ingår i programsviten är bland annat ordredigeraren TextMaker 2018, kalkylarksredigeraren PlanMaker 2018 och presentationsredigeraren Presentations 2017. De är alltså SoftMakers motsvarigheter till Word, Excel och PowerPoint i Microsoft Office.

De stora förbättringarna i SoftMaker Office 2018

Bland de riktigt stora nyheterna jämfört med tidigare versioner av SoftMaker Office 2018 finner vi fullt stöd för Office-formaten DOCX, XLSX och PPTX, samt stöd för 4K-skärmar.

En annan nyhet som många lär uppskatta är stöd för versionshantering. Redigera ett dokument och gå tillbaka till tidigare versioner om du behöver det. Praktiskt om något skulle gå fel i redigeringen och du inte kan reparera skadan utan måste gå tillbaka till en tidigare version.

Om du ofta rör dig mellan olika datorer kan SoftMaker Office 2018 installeras på ett USB-minne och tas med utan behov av en fast installation på datorerna. Då kan du också spara dina filer direkt på minnet och slipper riskerna med att glömma filer på fel hårddisk.

Gränssnittet har också fått sig en rejäl omarbetning och stöder nu full omflyttning av menyer och grafiska element.

Med pekskärmar ändras ikoner och menyer så de blir större och lättare att använda med fingrarna, sitter du mörker kan ett speciellt mörkerläge som är snällare för ögonen.

softmaker-office-2018-textmaker-planmaker-presentations

Programspecifika förbättringar för TextMaker, PlanMaker och Presentations

Listan på förbättringar slutar så klart inte där utan SoftMaker har även gjort mängder av små (och stora) ändringar i programmen TextMaker, PlanMaker och Presentations. Här är några av förbättringarna.

TextMaker 2018 kan nu skapa både PDF- och EPUB-filer direkt i programmet. Med AutoShapes kan du rita och skapa figurer direkt i TextMaker, göm och skydda viktig text i dokument, och skapa komplexa tabeller med olika förinstallerade teman. TextMaker 2018 stöder ett 20-tal språk för språkkorrigering, du kan spåra ändringar i dokument och även kommentera avsnitt till både dig själv och andra.

PlanMaker 2018 har fått stöd för PDF-filer, dokumentskalning vid utskrifter och import av dBASE-databaser. Det finns nu fler än 50 beräkningsfunktioner och kalkylarken stöder upp till en miljon rader samt 16 384 kolumener. Lås kolumner och rader, hämta data från andra dokument och analysera data med pivot-tabeller. PlanMaker 018 har också fått stöd för formaterade tabeller i delar av ett kalkylark.

Presentations 2018 har fått en mängd nya teman som du kan applicera på dina presentationer. Programmet låter dig designa egna färginställningar som kan sparas och användas på andra presentationer, det finns förhandsvisningar i realtid vid ändringar och det är lättare att rita direkt i programmet. Bäddar du in videoklipp kan dessa spelas upp även med moderna videokodekar.

Väggen av text ovan är givetvis inte en komplett representation av allt som är nytt i SoftMaker Office 2018. Om du vill läsa mer om alla nyheter och förbättringar kan du läsa på den officiella produktsidan på SoftMakers webbsajt.

Har SoftMaker Office 2018 stöd för svenska och vad kostar det?

Den stora frågan för oss i Sverige är hur bra språkstödet är för svenska, och här kan man väl säga att SoftMaker Office 2018 inte utmärker sig på något vis.

Du kan givetvis öppna, redigera och spara alla dina befintliga dokument som är på svenska.

Även gränssnittet har svenskt språkstöd och du kan använda rättstavning utan problem. Däremot saknas en synonymordbok med svenskt språkstöd; här begränsas vi i skrivande stund till engelska, tyska, franska, italienska och spanska.

SoftMaker Office 2018 finns i två olika versioner – Standard och Professional – där enda skillnaden är att den senare har ordböcker för översättning från engelska till franska, spanska, italienska och tyska.

Standard-versionen kostar 695 kronor inklusive moms och kan användas med fem datorer. En uppgradering från SoftMaker Office 2016 kostar 496 kronor. Vill du istället ha Professional-versionen är priserna 993 kronor respektive 695 kronor inklusive moms.

Hur prisvärt är SoftMaker Office 2018?

SoftMaker har satt en överkomlig prislapp för de som vill ha bättre funktionalitet än vad gratisalternativen erbjuder, inte behöver molnlagring och samtidigt inte betala en månadskostnad för Office 365.

Programsviten är trots sin stora funktionalitet något av en ankunge på ett stormande hav där konkurrensen är stenhård.

Microsoft och Google dominerar stort med tät integration av sina Office-program med de egna internettjänsterna, som Outlook och Gmail. Vad kan SoftMaker erbjuda som fasta program utan extra funktionalitet runtomkring?

En fast punkt för de som inte vill binda sig vid företagsgiganternas molnbaserade lösningar och behöver bättre funktionalitet än vad gratisversionerna har. SoftMaker har skapat en medelväg som är svår att rekommendera till mer än en begränsad nischad grupp användare.

Du kan ladda ner och prova SoftMaker Office 2018 innan du köper för att se om det är något för dig.

Glöm inte att jämföra med de andra alternativen som finns på marknaden innan du tar fram betalkortet. LibreOffice finner du här, iWorks kan installeras via Apple Mac Store om du använder en Mac-dator och har du redan Gmail finns G Suite-apparna redo så fort du är inloggad i webbläsaren.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.