Snapdragon X60 är nya generationens 5G-modem

qualcomm snapdragon x60 illustration infoblad

Qualcomm har presenterat nya generationens 5G-modem – Snapdragon X60. En av de stora nyheterna jämfört med gamla X55 är stödet för aggregering med mmWave-sub6 för hastigheter upp till 5.5 Gbps.


Även om 5G inte tagit fart på många marknader så är intresset för mobiltelefoner med 5G-stöd stort. Inte minst efter lanseringen av Galaxy S20-serien som satsar stort på stödet.

Vad är nyheterna med Snapdragon X60?

Och med nya Snapdragon X60-modemet visar Qualcomm hur framtidens mobiltelefoner kan utvecklas vidare för 5G-näten. Den största nyheten är aggregering av mmWave och sub6 för exceptionell bandbredd och räckvidd.

En förutsättning för att tekniker som på allvar ska slå igenom krävs förenkling utan att funktionaliteten försämras. Och Snapdragon X60 är ett stort steg i rätt riktning.

Andra förbättringar är en tillverkning med en 5nm-process – jämfört med 7nm med Snapdragon X55. Den praktiska skillnaden är lägre energiåtgång vilket bidrar till längre batteritider trots att prestandan ökar.


Vidare har Snapdragon X60 en mindre antenn för mmWave. Den nya antennen heter QTM535 och den är minst lika viktig som själva modemet.

Anledningen är att stora antenner kanske inte passar speciellt väl i moderna mobiltelefoner; något som bland annat gör att Apple ryktas tillverka sina egna, optimerade antenner för kommande iPhone-modeller.

Vilka mobiltelefoner använder Snapdragon X60?

I skrivande stund finns inga mobiltelefoner som bekräftats använda X60. Inte ens nya generationens iPhone som istället ryktas använda den befintliga, äldre X55-kretsen istället.

Om du vill ha en mobiltelefon som använder Snapdragon X60 måste du sannolikt vänta en bit in i tredje eller fjärde kvartalet (visserligen är iPhone 12 tänkt att släppas i september eller oktober, men ändå, X55 är det som gäller vad vi vet).

Så fort vi har bekräftade uppgifter på mobiltelefoner som använder Snapdragon X60 så kommer vi att uppdatera artikeln med detta.