Snabbdela skärmdumpar med Google Gboard på Android

Dela skärmdumpar med ett skärmtryck

Google Gboard logo

Google Gboard är ett digitalt tangentbord som ersätter ditt vanliga tangentbord i mobilen. Och med en ny uppdatering till Gboard är det lättare än någonsin att ta och dela skärmdumpar från mobilen.

Normalt måste du gå igenom flera steg för att ta en skärmdump, spara den på mobiltelefonen, ladda upp den på en molntjänst och slutligen dela den på exempelvis sociala medier eller via en meddelande-app.

Lästips: Bästa tangentbordet för Android — Google Gboard

Med nya Google Gboard får du möjligheten att spara skärmdumpar direkt till urklipp helt automatiskt. Därmed kan du omedelbart klistra in den tagna bilden med ett skärmtryck. Snabbt och praktiskt.

Vissa appar kan till och med visa en liten indikator som visar att du har en skärmdump som kan snabbklistras in i appen.

Om du ångrar ditt val första gången som Google frågar om du vill använda funktionen så kan du ändra det via inställningarna.

Snabbdelning av skärmdumpar aktiveras på Googles servrar

För att det ska fungera måste du använda version 10.5.04 eller senare. I skrivande stund är funktionen i ett beta-test som bara är tillgängligt för ett utvalt antal användare. Och det räcker inte med beta-versionen av appen, Google måste aktivera funktionen från deras sida också.

Nya funktionen väntas dock kunna släppas till den bredare användarskaran inom kort.

Om du vill prova Google Gboard så kan du göra det här:

Det finns även en beta-version att prova här. Tänk på att den kan ha buggar som ställer till det, men vi kör testversionen och har aldrig stött på problem.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.