Snabbare YouTube med WebP-formatet

youtube.jpg

YouTube laddar tio procent snabbare med Googles egna bildformat WebP jämfört med traditionella jpeg-bilder.

Det avslöjar The Chromium Blog som nu gått ut med siffran och låter meddela att det bör hjälpa alla med långsamma anslutningar att få en trevligare upplevelse.

Därtill hjälper WebP till med att hålla bandbreddsbehovet nere då man daglig sparar flera terabyte med data som inte behöver skickas.

Vidare finns ytterligare förbättringar att vänta då Google även har en annan testversion av WebP som bara fungera i betakanalen för webbläsaren Chrome. Med denna når man otroliga 25 procent snabbare laddningstider (ta det med en nypa salt bara).

Vad är då fördelen med WebP? Jo, redan under 2010 när Google presenterade bildformatet sades det att bildstorlekarna var cirka 40 procent mindre än jpeg. Man kan välja om det är komprimering eller kvalitet som är prioriterat – precis som med jpeg.

Nackdelen är att formatet inte fungerar med alla webbläsare på marknaden och att koda om bilder till WebP tar cirka åtta gånger längre tid än med jpeg. Företag som har riktigt tunga webbsajter kanske ändå sparar en del på att göra ett byte, eller vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.