Snabbare processor i nya Xbox One Slim

Xbox One

Ny APU i nästa Xbox One

Redan när Xbox One presenterades var det många som pekade på att konsolen skulle få en begränsad hårdvara. Detta märks inte minst på AMD Jaguar-processorn som redan månader efter lanseringen visar på sämre prestanda än önskat – bara kolla på Assassin’s Creed: Unity som tvingas köra i låga 30 fps.

Den första APU:n för Xbox One, alltså den som finns i dagens modell, är tillverkad i 28 nanometer. Nästa variant som väntas komma i Xbox One Slim är tillverkad i 20 nanometer och är med det strömsnålare och därmed också svalare. Dessutom betyder det att AMD kan öka klockfrekvensen för en snabbare processor.

Effektivare kylning

Det här kommer inte att innebära några omvälvande förbättringar utan lär endast ge marginella nyheter som i bästa fall ger några extra fps. Detta åtminstone om man ska se till historien med tidigare Xbox-modeller.

Dessutom, om Microsoft skulle välja en betydligt kraftfullare processor skulle det betyda att alla befintliga modeller blir gamla i ett slag – för att inte tala om alla användare som lär bli minst sagt sura.

Vad vi däremot kan vänta oss är effektivare kylning som kan drivas tystare. Eventuellt kan även hela konsolen bli tunnare, som med tidigare modeller, och det är här som vi får de stora förbättringarna.

Billigare konsol

Det skulle även kunna innebära att vi får en billigare konsol, men det återstår givetvis att se.

Även om AMD själva bekräftar att de första testarna med en riktig, omarbetade APU för Xbox One är avklarade så ska vi inte vänta oss en ny konsol inom det närmaste. Räkna med att det dröjer minst ett år eller mer innan något nytt är att vänta.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.