Snabba upp Utforskaren med större thumbnail-cache – så här gör du

utforskaren-thumbnails-ejladdade

Har du någon gång öppnat en mapp i Utforskaren och fått vänta på att alla thumbnails ska genereras? Om det gäller små mappar med få filer är det inget större problem, speciellt inte om de finns på en snabb SSD-disk.


Men att visa thumbnails för några hundra RAW-filer från ett minneskort eller en extern hårddisk kan ta otroligt lång tid — här hjälper vi dig att snabba upp visningen rejält.

Allt du behöver göra är att göra en ny inställning i Registereditorn i Windows. Om du följer instruktionerna punkt för punkt är det inga konstigheter, men du bör givetvis vara försiktig med vad du ändrar i Registereditorn. Här finns stor potential, men också lika stora risker.

Så här ökar du cache-storleken för thumbnail-bilder i Utforskaren:

regedit-utforskaren-thumbnail-cache


 1. Gå till sökrutan i aktivitetsfältet i Windows och sök efter regedit.
 2. Klicka på alternativet “regedit” och acceptera i säkerhetsrutan att programmet får göra ändringar i Windows.
 3. Kopiera följande adressträng med Ctrl + C / Cmd + C:
  HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer
 4. Klicka i adressfältet i Registereditorn och klistra in adressträngen med Ctrl + V / Cmd + V.
 5. Kopiera följande nyckelvärde med Ctrl + C / Cmd + C:
  Max Cached Icons
 6. Högerklicka på en vit yta i Registereditorns vänstra del och välj Nytt > Strängvärde.
 7. Klistra in “Max Cached Icons” som du nyss kopierade från ovan och tryck Enter på tangentbordet.

Du har nu skapat ett nytt strängvärde i Registereditorn, men det är ännu utan ett värde för Windows att använda. Just högre värde du lägger till nu desto mer thumbnail-data kan sparas, upp till en gräns, och desto snabbare laddar dina filer i Utforskaren. Normalvärdet är 500 men du kan med fördel testa 4096 eller 8126 för en thumbnail-cache på 4MB respektive 8MB.

Dubbelklicka på alternativet “Max Cached Icons” i Registereditorn och fyll i ett värd i rutan som öppnas. Klicka på knappen OK och stäng Registereditorn, starta sedan om datorn. Prova att öppna Utforskaren och navigera till en mapp med många bildfiler. När alla har laddat klart kan du prova att byta mapp och sedan gå tillbaka igen; märker du någon skillnad?