Snabb, snabbare, snabbast WiFi i hemmet

Snabb, snabbare, snabbast. Det gäller att ha en schysst internetanslutning för att få ut maximalt av såväl webbsurf som spel. Oavsett om du har ADSL, 4G/5G eller fiber så finns några saker att tänka på om internet känns svajigt.

Om du märker att ditt internet känns segare än normalt, att anslutningen helt går förlorad då och då, eller att den faktiska hastigheten inte når hela vägen till vad internetleverantören lovat – då är det läge att undersöka om något är fel.

Ofta är det enkla och lättfixade småproblem, eller temporära problem hos internetleverantören, som är problemet. Men ibland behöver man gräva lite djupare för att hitta orsaken till utmaningarna. För vem vill inte ha schysst lina när man letar snabbast casino på nätet?

Börja med att konstatera att du faktiskt har ett problem med din internetanslutning. Kör hastighetstester på Fast.com eller Bredbandskollen så ser du om dina hastigheter når upp till utlovade nivåer, och kanske mer intressant hur hög latency din anslutning har.

Om du märker att du – när du kört flera tester – ligger långt under utlovade nivåer eller har höga fördröjningar i nätet så kan du göra följande:

Starta om prylarna i hemnätverket – Starta om din router och/eller modem samt datorn. Du kan låta dem stå avstängda några minuter för säkerhetsskull innan du kör igång dem igen.

Byt DNS-server

Om du märker att det fortfarande känns svajigt kan du byta din DNS-server från internetleverantörens till exempelvis Quad9, Cloudflare eller något annat populärt alternativ.

Känns det fortfarande svajigt? Om du ansluter till internetleverantörens egna modem/router så kan det vara läge att köpa en bättre tredjepartslösning. De kostar en del, men du får i regel mycket bättre funktionalitet, nyare teknik och bättre signalstyrka i WiFi-nätet hemma.

Ett tips är att kolla på mesh-lösningar som ger dig utmärkt täckning och hastighet i hela hemmet. De kostar några tusenlappar, men du får också ett framtidssäkrat hem med bättre, stabilare internet.

Några tips på bra lösningar idag är Linksys Velop, TP-Link Deco, Asus Lyra, Google Wifi och Synology Mesh.

När du provat kan vi nästan lova att du inte vill gå tillbaka till din gamla router igen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.