Smartdator i allt

smart dator i allt

Smarta datorer går att finna i allt fler saker vi använder dagligen, inte bara smartphones. Alarm, kylskåp och bilar är några exempel på saker som nu är möjliga att styra med hjälp av en dator. På denna sida hittar du ett antal olika exempel på digitalisering, även några som inte är helt uppenbara.

Teknologi i ditt hem

Det finns datorteknologi i nästan allt i vårt vardagliga liv. I huvudsak har numera hemmalarmet en smart dator som sköter de olika funktionerna. Du kan till exempel sköta inställningar med hjälp av din mobiltelefon eller laptop. När larmet går eller någonting annat händer får du besked om det och kan till och med se vad som händer hemma via videolänk. Vid behov kan larmcentralen eller andra familjemedlemmar också kontaktas automatiskt.

Även en del moderna vitvaror använder smarta datorer. Du kan bland annat få en notis om du glömt stänga kylskåpsdörren och hålla koll på när vissa varor börjar ta slut. Med hjälp av din smartphone kan du också styra kylskåpets temperatur. Kaffeautomater är idag möjliga att styra med några få knapptryck så du kan göra annat medan kaffemaskinen gör klart ditt kaffe.

Smart dator i din bil

Har bilen en touchskärm kan du läsa felmeddelanden och ändra funktioner direkt på skärmen. Istället för backsensorer finns nu även alternativ med en kamera som visar hur det ser ut bakom bilen när du backar. En backsensor avger bara en ljudsignal om det skulle finnas något hinder.

GPS finns nu tillgängligt på en skärm i bilen, så du slipper följa en karta på mobilens relativt lilla skärm. Vissa bilar har nyckellösa system, så du behöver inte längre själv låsa upp den eller vrida om nyckeln för att starta.

En del bilar har dessutom en sensor som möjliggör att du öppnar bagageluckan genom att föra benet under stötfångaren, vilket är bra om du har händerna fulla.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.