GoPro Hero 11 – här är alla nyheter

gopro hero 11 promo press 2022

GoPro Hero 11 är den senaste och kraftfullaste actionkameran hittills i serien. Det är också en kamera som har svårt att hitta sin plats på marknaden i takt med att intresset för actionkameror har minskat. Kan Hero 11 råda bot på GoPros problem och vara en lösning?

Fyra nyheter med GoPro Hero 11

Ny kamerasensor

Den stora nyheten med GoPro Hero 11 är att kamerasensorn är ny. Den har blivit större och har högre upplösning än föregångaren Hero 10. Storleken har ökat från 1/2.3 till 1/1.9 vilket är en välkommen förändring. Den nya upplösningen är 27 megapixel istället för 23 megapixel som tidigare.

Stöd för 5.3K med formatet 8:7

En annan nyhet med GoPro Hero 11 är att du kan spela in videor i 5.3K med bildförhållandet 8:7. Det kallas för ”Full Format”-läge och används för att spela in precis allt framför actionkameran, så att du senare kan beskära i de format du vill ha. Du kan alltså spela in en större video och beskära den till 4K 16:9 för YouTube eller 9:16 för TikTik.

HyperView

Med GoPro Hero 10 fick vi SuperView som gav en ruskigt bred bild med formatet 16:9. Med Hero 11 får vi istället HyperView som ger identisk funktionalitet, men anpassat för den nya kamerasensorn eftersom den är fysiskt större än föregångaren.

HyperSmooth

Ingen gillar skakig bild och speciellt inte när det gäller videor från actionkameror. Med Hero 11 får vi femte revisionen av stabiliseringstekniken HyperSmooth. Och nu är tekniken så bra att vi börjar fundera på om inte fysiska gibal-lösningar är helt onödiga.

gopro hero 11 promo press 2022 1

Fler detaljer om GoPro Hero 11

En stor nyhet för dig som vill använda actionkameran när det är vinter är att battertiden har förlängts rejält när det är kallt. Upp till 38 procent längre enligt GoPro. Anledningen till ökningen är ett helt nytt batteri och bättre tätning mot kyla.

Precis som tidigare modeller så är GoPro Hero 11 vattentät. Du kan sänka ner den till 33 ft i vatten (10 meter) utan att den tar skada, vilket får sägas vara lite snålt i vår mening. Bäst är att köpa till ett vattentätt skal om du planerar att ha din GoPro i närheten av vatten eller i regn.

Actionkameran har dubbla LCD-skärmar, en på framsidan och en på baksidan. Det gör det enkelt och praktiskt att både se vad som finns framför linsen när du har den på exempelviscykeln, men också smidigt när du gör en selfievideo och spelar in dig själv.

Om du vill ha riktigt många färger att arbeta med så kommer du att uppskatta stöd för 10-bitars färgdjup. Det ger dig en miljard (!) färger att ta del av, men tänk på att du måste ha en bildskärm som stöder färgdjupet för att faktiskt dra nytta av dem; det är långt ifrån alla exempelvis tv-apparater som stöder 10-bitars färgdjup idag.

Vill du ha riktigt häftiga slowmotion-vidoer så fixar GoPro Hero 11 det utan problem. Du kan välja att spela in videor med upp till 8x slowmotion. Den högsta upplösningen i 8x är 2.7K medan 4x ger dig 4K för en skarpare bild.

Du kan använda GoPro Hero 11 som webbkamera

Visste du att alla nyare GoPro-kameror kan användas som webbkamera till din Windows- eller Mac-dator? Om du har en Hero 8, Hero 9, Hero 10 eller Hero 11 så kan du installera WebCam Desktop Utility på din dator, ansluta kameran och voila – du har en högkvalitativ (och dyr) webbkamera redo att användas.

  1. Börja med att uppdatera mjukvaran i din GoPro actionkamera för att säkerställa att det inte finns ny mjukvara
  2. Ladda ner den kostnadsfria WebCam-appen från GoPro här
  3. Anslut din GoPro-kamera via den tillhörande USB-sladden

Via WebCam-appen kan du nu styra inställningarna för din nya webbkamera, se en förhandsvisning och ställa in olika visningsvyer.

Via GoPro

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.