Slut med lokalt konto i Windows 10 – Microsoft vill att du går online

microsoft windows 10 logo 2019

Microsoft har länge arbetat hårt för att locka över användarna från lokala konton i Windows 10 till online-konton, men det har varit ett tufft arbete och stegen framåt är små.


För att öka antalet online-användare som skaffar ett Microsoft-konto istället för lokalt konto så har den senare knappt fått någon plats i Windows 10-installationen. Bara de skarpsynta kommer att hitta var man ska klicka.

Och som om inte det vore nog så togs lokalt konto bort helt från och med version 1903 – om användarnas datorer var anslutna till internet. För de utan internet till datorn fanns möjligheten till lokalt kvar; åtminstone för ett tag.

Det betyder alltså att du måste koppla från datorn från internet för att skapa ett lokalt konto. Vilket är rejält dumt enligt oss. Men det är vägen framåt för Windows Out-of-box Experience (OOBE) och enligt uppgifter till webbsajten Bleeping Computer vill Microsoft ta bort lokala konton helt.

Lästips: Bästa minneskorten för 8K till Samsung Galaxy S20


Anledningen är inte så knepig. Företaget tjänar helt enkelt inga pengar på de som bara använder lokala konton. Utan ett Microsoft-konto går det inte att knyta användaruppgifter till företagets redan enorma lista med potentiellt betalande kunder.

Det är inte Windows 10 som drar in storkovan åt Microsoft.

Alla tilläggstjänster som Xbox och Office 365 är det Microsoft vill att du ska köpa. Och med din e-postadress samt användarprofil är det lätt att skicka riktade meddelanden om det.

För att inte tala om all data kring din sökhistorik, vilka appar du använder hos Microsoft och mycket mer. Allt ger företaget mer data till att skicka bättre reklam så att du spenderar mer pengar.

Vill du använda ett lokalt konto på din Windows 10-dator när operativsystemet installeras, eller är du okej med att logga in direkt på ett Microsoft-konto istället? Skriv en kommentar och berätta!