Nya ARM- och Intel-processorer i Apples datorer för 2020/2021

apple macbook pro 16

Apple kan lansera en ARM-bestyckad Mac-dator under 20201. Det säger analytikern Ming-Chi Kuo som även säger att modellen i stort är klar, men förbereds för lansering nästa år.

Det har länge ryktats att Apple ska släppa en Mac-dator med en egenutvecklad ARM-processor. Och nu har kända analytikern Ming-Chi Kuo släppt uppgifter om att en sådan faktiskt är på gång.

ARM-processorn ska vara tillverkad i 5nm. Och samma tillverkningsteknik och arkitektur ska användas i processorer för 2020 års iPhone-och iPad-modeller, samt 2021 års Mac-datorer som inte använder Intel-kretsar.

Apple har erkänt kraftfulla och energieffektiva ARM-processorer i sina befintliga, mobila prylar. Att företaget tar ARM till sina datorer är knappast förvånanande av flera anledningar.

  • Det första är att Apple på allvar kan – åtminstone i vissa segment – konkurrera om prestanda, funktionalitet och energieffektivitet med både Intel och AMD.
  • Det andra är att ARM-processorerna ger Apple mer kontroll över komponenterna i sina prylar och inte behöver förlita sig på utomstående leverantörer.

Exakt vad som kommer och hur prestandanivån ser ut återstår att se.

Macbook Pro kan få Intel Ice Lake-processorer

Intel Logo 950px

Det är inte bara ARM som gäller för Apple när det kommer till företagets datorer. Intel har fortfarande en mycket viktig roll framöver, och övergången till ARM lär ske försiktigt.

Tills dess kan vi vänta oss flera nya bärbara datorer från Apple med Intel-processorer. Och nu pratas det om att Macbook Pro kan få nya, tioende generationens processorer ur Ice Lake-serien.

Det är läckaren _rogame som avslöjar uppgraderingen (förutsatt att den faktiskt stämmer) via sitt Twitter-konto.

Via skärmdumpar ser vi att en osläppt Macbook Pro med processorn Core i7-1068G7 har körts i ett prestandatest. Klockfrekvensen är 2.3 GHz i grunden med en turbohastighet på maximalt 4.09 GHz.

Nämnvärt är att processorn i fråga inte finns i Intels Ark-databas. Det är möjligt att Apple har beställt en väldigt specifik processormodell av Intel, men om det stämmer återstår att se.

Jämförelsevis kan sägas att Core i7-1068G7 är i genomsnitt 12 procent och 29 procent snabbare i 3DMark för CPU- respektive GPU-testet jämfört med befintliga Core i5-8279U.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.